Počela restauracija spomenika Topličkim junacima
14. februara 2017.
Zapažen nastup mladih prokupačkih pesnika
18. februara 2017.
Prikaži sve

Počeli radovi u voćnjacima


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

rezidba1

Povoljni vremenski uslovi omogućili su voćarima da ranije krenu sa važnim    radovima u voćnjacima.

Asistent za voćarstvo na Visokoj poljoprivredno-prehrambenoj školi strukovnih studija u Prokuplju Saša Milosavljević je rekao  da je za rezidbu voća i zimsko prskanje idealna  druga polovina februara ili početak marta kada se stabla još uvek nalaze u fazi mirovanja vegetacije.

– Da bi se sprečilo izmrzavanje voćaka koje se nalaze u kotlinama ili blizu reka preporučuje sa plića rezidba,rekao je on i dodao da prilikom orezivanja treba obavezno odstraniti sve suve i oštećene grane.

rezidba2

Prema njegovim rečima nakon rezidbe potrebno je primeniti  zimsko prskanje voćaka radi suzbijanja velikog broja uzročnika biljnih bolesti i štetočina.

Tretiranje voća vrši se preparatima na bazi bakra,sumpora i kreča.

Poljoprivredni stručnjaci podsećaju da je ovo period kada je najbolje izvršiti površinsku obradu zemlje radi prolećne sadnje voćaka.

Druga polovina februara je idealan period i za prihranu ozimih kultura. Sada se prihranjuje mineralnim đubrivom KAN,a u prvoj polovini marta preporučuje se primena i UREA .    

Veličina slova: