Презентована Стратегија развоја ГИС-а
14. јуна 2017.
Бесплатна лекарска помоћ
16. јуна 2017.
Прикажи све

Подршка привредном развоју Прокупља

vdz%201

Општина Прокупље  добила је финанасијску  подршку Министарства привреде Републике Србије која ће омогуђити бржи привредни развој наше општине .  Министарство је подржало  реализацију  пројекта под називом  „Реконструкција и доградња водоводне дистрибутивне мреже у улици Василија Ђуровића Жарког“ односно у прокупачкој индустријској зони.

Средства су добијена  у оквиру републичког Програма подршке развоју пословне инфраструктуре  у циљу унапређења привредног амбијента за пословање малих и великих предузећа,привлачење инвестиција и отварање нових радних места.

Вредност  радова  путем јавне набавке  износи 8.255.388,00 динара са ПДВ-ом,при чему Општина Прокупље и Министарство привреде учествују са једнаким уделима.  Уговор  између Општине Прокупље,Министарства  и извођача радова је већ потписан и у наредних месец дана кренуће се са његовом реализацијом. Рок за  завршетак радова је 60 дана .

vdz%202

Пројектом је предвиђена замена цементно-азбестних цеви које су због старости  преко 50 година (век  трајања им је  25 до 30 година) порозне и крте,услед чега долази до њиховог честог пуцања , што повећава ризик од контаминације бактеријама из околине. Такође  узрокује  велике губитке воде у дистрибутивној мрежи што подразумева  и високе трошкове како одржавања тако и санирања кварова на мрежи.

Реконструкција водоводне мреже имаће вишеструке користи и ефекат имајући у виду да се ради о улици која се простире дуж прокупачке  индустријске зоне која представља окосницу привредног раста и развоја наше општине. У тој зони данас  послују водећи привредни субјекти  прокупачке општине као што су Компанија Леониама Консултинг,Чип,Топлицаградња,СЗТР Чутура , репрезентативни пример ревитализације “браунфиелд” постројења али и низ других малих,иновативних и успешних предузећа која у складу са потребама тржишта и сопственим могућностима константно раде на ширењу и унапређењу  свог пословања.

vdz%203

Овом  активношћу добија се  на модернизацији  комуналне инфраструктуре,смањује се  губитак воде током дистрибуције као  и трошкови одржавања мреже а побољшава се и  водоснабдевање како привредних субјеката тако и  грађана у овом делу града.

Што је веома важно нова водоводна мрежа омогућава несметано и рационално одвијање  производних процеса, значајно  побољшава квалитет воде и смањује ризик од њеног загађења.

vdz%204

Ово је веома важно када се зна да  се активност привредних субјеката који раде у овој зони директно одражавају  на свеукупни економски раст, развој и услове живота грађана Прокупља.

Због тога Општина Прокупље максимално даје подршку привреди а брига о очувању и унапређењу инфраструктуре и опремање пословних зона несумњиво је најбољи и најзначајнији вид те подршке .

vdz%205

 

Величина слова: