Прошли први круг
13. априла 2016.
Утврђена збирна изборна листа
15. априла 2016.
Прикажи све

Породилиште добило апарат за проверу слуха беба


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

aparat%20za%20sluh1 

Породилиште у Прокупљу добило је данас апарат за скрининг слуха код новорођенчади,дар „Блиц фондације“. Након Ниша,Ваљева и Вршца,прокупачко породилиште је четврто по реду које је у хуманитарној акцији „Блиц фондације“ добило апарат за проверу слуха код беба.

У име „Блиц фондације,апарат је Одсеку за неонатологију прокупачке болнице уручила поп певачица Јелена Томашевић.

-Велика ми је част што сам део ове хуманитарне акције. Пре свега,желим да истакнем да је акција „Блиц фондације“-„Срце за децу“,једна од најсветлијих тачака нашег друштва у последње четири године Желим им да само тако наставе и да не одустају.У „Блицу“ сам прочитала све до сада објављене исповести мајки које су родиле децу са оштећеним слухом. То су зсиста потресне приче које никога не остављају равнодушним. Зато апелујем на  све  грађане Србије  да се прикључе акцији слањем смс порука на број 2552,као и све друштвено одговорне фирме да уплатама на жиро рачун „Блиц фондације“ помогну   да овим апаратима опремимо сва породилишта у Србији,  како би свако дете чуло мајчин глас,казала је Јелена Томашевић.

aparat%20ya%20sluh2 aparat%20za%20sluh3

Захваљујући се на донацији,начелник Одсека за неонатологију у Прокупљу,др Ивица Младеновић је рекао да ће од данас свакој беби бити проверен слух већ у првим данима по рођењу.

-Ова донација   унапредиће  квалитет  здравствене заштите новорођене деце.Неонатални скрининг допринеће раном откривању оштећења слуха ,што ће   касније омогућити неки вид лечења већ са шест месеци,истакао је др Младеновић.

Овом приликом,„Блиц фондацији“ се захвалила и директорка  прокупачке болнице,др Сњежана Арсић.

-Као специјалиста оториноларинголог знам шта значи рано откривање оштећења слуха код деце и са каквим се све проблемима сусрећу родитељи док  се не открије оштећење.Већ од шест месеци бебице могу да носе слушни апарат ,што им омогућује да чују и развијају говор,истакла је др Арсић.

Уредник „Блиц фондације“ Велимир Перовић ,казао је да је циљ  акције ,да свако дете које се роди са оштећеним слухом има правилан развој,да се школује,да се бави музиком или спортом и да  ни у чему не заостаје за  својим вршњацима.

-Да би се све то постигло,потребно је да се оштећење слуха открије  одмах по рођењу и зато је неопходно да свако породилиште има апарат за проверу слуха код новорођенчади. Наука и медицина су толико напредовале да глувост и наглувост у развијеним земљама више нису хендикеп. Ако се дијагноза успостави до трећег месеца живота,дете  до поласка у школу може у потпуности да рехабилитује слух и да развије говор и интелект,рекао је  Велимир Перовић.

Породилиште у Прокупљу покрива све четири општине Топличког округа,Прокупље,Блаце,Куршумлију и Житорађу. До почетка деведесетих година,годишње се у овом породилишту рађало у просеку око 1.500 беба. Последњих десетак година,број новорођених беба се драстично смањио и креће се око 700 . Од почетка године,у прокупачком породилишту је рођена 181 беба.

Покровитељ хуманитарне акције „Блиц фондације“ је Министарство здравља,а медијски партнер РТС. У међувремену акцију је подржао и велики број локалних медијских кућа.

 

Величина слова: