Отворено обданиште „Бајка“ у Сокићевом булевару
14. маја 2015.
Дариване бебе рођене у Недељи Црвеног крста
18. маја 2015.
Прикажи све

Предавања о Гвозденом пуку

Petko%20predavanje

У оквиру манифестације „Десет дана од 10 до 10“,којој се прикључио и Народни музеј Топлице,део програма чинила су и предавања из историје. Прокупачким ученицима из основних и средњих школа,о учешћу Другог пешадијског Гвозденог пука у Првом светском рату говорио је историчар Петко Марјановић. Повод за ова предавања јесте обележавање стогодишњице од почетка Првог светског рата,са посебним освртом на 1915. годину.

Деца увек са великим интересовањем испрате предавања која се тичу наше историје. Ја се трудим да им сликовито објасним све што их занима у вези са темом,а они по завршетку предавања питају оно што их занима како би сазнали још више,истакао је Марјановић.

И како је реч о предавању из наше историје и славном Гвозденом пуку,историчар Петко Марјановић је објаснио да је у току 1915. године Други пешадијски пук добио задатак да се повуче у Македонију и да штити одступницу српској војсци,која се повлачила преко Косова и Албаније.

Тако одговоран и војнички тежак задатак могао је да добије само најхрабрији пук српске војске,Други пешадијски пук. Уз велики број жртава у борбама у Македонији,пук је успешно извршио добијени задатак. Оно што треба истаћи је да је градове Куманово,Прилеп,Битољ ослобађао и у Првом балканском 1912. године од Турака,а 1915. је морао да их брани и штити од окупације бугарске војске,објаснио је Марјановић и додао да,нажалост,у томе није успео,већ да је само успео да заштити одступницу српској војсци,а затим да се повуче преко Албаније,Елбасана до Валоне,а затим бродовима пребаци на Крф.   

Величина слова: