Трагом римских терми
18. јула 2013.
У храму Свети Прокопије одржана славска литургија
22. јула 2013.
Прикажи све

Предавање о Светом Прокопију


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Предавање о животу великомученика Светог Прокопија и о историјату храма посвећеном овом Христовом следбенику, чије се мошти налазе у прокупачкој цркви,одржали су у Народном музеју Топлице археолог Мирослава Јоцић и свештеник отац Лазар Бараћ.

– Ратник и незнабожац,Свети Прокопије је научио да воли,даје и следи веру Христову што је основ хришћанства. Заштитник бракова,пчелара,рудара вратио је мач који му је дао цар Диоклецијан и проповедао веру Христову, говорио је надахнуто свештеник прокупачке Цркве Свети Прокопије отац Лазар Бараћ.

О народним веровањима и обичајима везаним за овог светитеља отац Лазар Бараћ је истакао да народ верује у исцелитељске моћи гроба овог светитеља и да долази ту да нађе спокој и лек.  

Археолог Мирослава Јоцић истиче да многобројна истраживања указују да стара црква,која је кроз векове рушена и од Турака и Аустријанаца,датира из 10. века и да је првобитно овај храм био манастир.

IMG_3691

– Тешко је сагледати аутентичан изглед цркве. Ипак, може се закључити да олтарски део и масивни стубови припадају првобитној цркви из 10. века,која је претпоставља се имала кубе на средњем делу. На северној страни цркве налазе се стубови који нису у паралели са стубовима у средњем делу храма већ одступају за скоро 70 центиметара,што указује на чињеницу да се ту некада налазио северни зид првобитне цркве, објаснила је Мирослава Јоцић.

Према речима овог археолога да бисмо боље разумели прошлост прокупачке цркве крцате богатством културних слојева,неопходно је предузети опсежна истраживања.

Предавање је организовала Народна библиотека „Раде Драинац“ из Прокупља у склопу програма обележавања градске славе.

IMG_3699

 

Величина слова: