Ново општинско руководство
30. маја 2014.
Подршка женском предузетништву
11. јуна 2014.
Прикажи све

Председник са произвођачима и откупљивачима вишње


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

                          Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић примио је представнике произвођача и откупљивача воћа са територије општине Прокупље. Овај састанак организoван је у циљу разматрања и решавања проблема који предстоје у сезони откупа и пласмана овогодишњег рода вишњaња и јагодичастог воћа. Састанку су присуствовали заменик председника Општине Илија Ђедовић,руководилац Одељења за пољопривреду Срђан Стаменковић.

– Циљ овог састанка је првенствено да се упознамо са свим вашим проблемима и чујемо сугестије како би смо на бољи,квалитетнији и свеубухватнији начин сагледали сву проблематику која нас очекује ове године,првенствено у периоду откупа вишања – рекао је председник Пауновић.

Што се тиче бербе и откупне цене вишње,за коју се предпоставља да ће ове године износити 30 до 40 динара по килограму,председник истиче да та цена није стимулативна,ни за произвођаче ни откупљиваче али и то да се откупана цена формира на светској пијаци где важе закони понуде и тражње.
-У вези са тим упутили смо апел и откупљивачима ,да у складу са својим могућностима понуде максималну цену,како би смо одржали примарну пољопривреедну производњу воћа,с обзиром да је Топлица позната по производњи вишње и шљиве – објаснио је председник Пауновић и истакао да је више од 50 одсто пољопривредних газдинства у Топлици егзистира и живи од дохотка који се на овај начин остварује.
 
У оквиру дискусије пољопривредни произвођачи и откупљивачи захвалили су председнику општине на позиву и истакли да је он први предсеник општине до сада који се заинтересовао за њихове питања. Као најважније проблеме истакли су,првенствено кратко времне од бербе до откупа,као и висином таксе коју плаћају за откупна местима. Такође су истакли потребу за изградњом једне веће хладњачње у нашој општини,како не би били приморани да воће продају по нижим ценама.
Руководилац Одељења за пољопривреду Срђан Стаменковић је овом приликом указао на проблем недостатка ракета за противградну заштиту,чиме је угрожен овогодишњи род воћа и усеве на територији општине. Председник је предложио учесницима састанка да у складу са својим могућностима издвоје средства за куповину противградних ракета,што је у интересу произвођача и откупљивача,као и саме општине Прокупље.
Овај предлог учесници данашњег састанка су подржали и обећали да ће издвојити средства за  набавку противградних ракета како би  на тај начин заштитили род.

visnja%202

Величина слова: