Млади волонтери оживели неолит у Плочнику
27. августа 2015.
Сигурна победа Топличанина
31. августа 2015.
Прикажи све

Представљена књига “Душе топличких песника”


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

tim tim1

У Народној библиотеци “Раде Драинац” представљена је књига “Душе топличких песника”.

После 32 године Топлица је добила антологију свог песништва. Овог пута направљен је избор којим је обухваћен готово цео век топличке поезије.

Антологија топличке поезије под називом “Душе топличких песника” угледала је светло дана у време Драинчевих књижевних сусрета,и то захваљујући напорном раду и ентузијазму неколико људи. Као приређивач и финансијер овог подухвата иступа Ратомир Тимотијевић Тим,док је уредник био Драган Огњановић.

Ова књига представља изузетну хрестоматију топличких песника и сачињена је у три дела. Првим делом обухваћени су преминули песници,другим делом песници који живе и стварају у Топлици,а трећим топлички песници у расејању.

Резултат вишемесечног истраживања,књижевно-уметничког и научног рада јесте антологија у којој је заступљено 77 песника,а нека од имена су Воја Красић,Александар Чернов,Владислав Јовановић,Драган Барјактаревић,Дане Стојиљковић,Драган Борисављевић,Срђан Живковић,Славимир Демировић,Миливоје Крстић,Даниел Јовановић,Стојан Обрадовић,Баја Саитовић,Љубиша Красић,Саша Миловановић,Мира Огњановић,Ивана Ђурковић – Лекић,Ратко Зечевић,Драгољуб Мирковић и многи други.

– Ова антологија је историја приватног живота Топлице. У њој се сучељавају наука о књижевности и уметност. А уметност,то су душе топличких песника,јер су  песници сваком својом песмом дали по једно парче своје душе,рекао је песник Драгољуб Мирковић.

Поезију заступљену у зборнику казивали су глумци Варошког позоришта “Хистрион” Мирољуб Мировић,Небојша Миленковић-Јумба и Југослав Јовановић,као и присутни песници.

Своје књижевно дружење песници су наставили у ресторану “Варошки сокак”,а приређивач антологије је искористио ову прилику да се нашали:

–  Нећете ми замерити да се нашалим,али се зна: где су песници ту је и пиће,а где је пиће ту је боемија. А где је боемија,е ту су добре песме! – рекао је Тимотијевић.

Директор библиотеке Драган Барјактаревић нагласио је да је књига настала и да се промовише поводом Драинчевих књижевних сусрета,као и да је најзначајнија ствар на овогодишњим Сусретима,управо чињеница да се у оквиру догађаја промовишу чак три књиге.

Издавач антологије “Душе топличких песника” је Народна библиотека “Раде Драинац”.

 

 

Величина слова: