Mladi volonteri oživeli neolit u Pločniku
27. avgusta 2015.
Sigurna pobeda Topličanina
31. avgusta 2015.
Prikaži sve

Predstavljena knjiga “Duše topličkih pesnika”

tim tim1

U Narodnoj biblioteci “Rade Drainac” predstavljena je knjiga “Duše topličkih pesnika”.

Posle 32 godine Toplica je dobila antologiju svog pesništva. Ovog puta napravljen je izbor kojim je obuhvaćen gotovo ceo vek topličke poezije.

Antologija topličke poezije pod nazivom “Duše topličkih pesnika” ugledala je svetlo dana u vreme Drainčevih književnih susreta,i to zahvaljujući napornom radu i entuzijazmu nekoliko ljudi. Kao priređivač i finansijer ovog poduhvata istupa Ratomir Timotijević Tim,dok je urednik bio Dragan Ognjanović.

Ova knjiga predstavlja izuzetnu hrestomatiju topličkih pesnika i sačinjena je u tri dela. Prvim delom obuhvaćeni su preminuli pesnici,drugim delom pesnici koji žive i stvaraju u Toplici,a trećim toplički pesnici u rasejanju.

Rezultat višemesečnog istraživanja,književno-umetničkog i naučnog rada jeste antologija u kojoj je zastupljeno 77 pesnika,a neka od imena su Voja Krasić,Aleksandar Černov,Vladislav Jovanović,Dragan Barjaktarević,Dane Stojiljković,Dragan Borisavljević,Srđan Živković,Slavimir Demirović,Milivoje Krstić,Daniel Jovanović,Stojan Obradović,Baja Saitović,Ljubiša Krasić,Saša Milovanović,Mira Ognjanović,Ivana Đurković – Lekić,Ratko Zečević,Dragoljub Mirković i mnogi drugi.

– Ova antologija je istorija privatnog života Toplice. U njoj se sučeljavaju nauka o književnosti i umetnost. A umetnost,to su duše topličkih pesnika,jer su  pesnici svakom svojom pesmom dali po jedno parče svoje duše,rekao je pesnik Dragoljub Mirković.

Poeziju zastupljenu u zborniku kazivali su glumci Varoškog pozorišta “Histrion” Miroljub Mirović,Nebojša Milenković-Jumba i Jugoslav Jovanović,kao i prisutni pesnici.

Svoje književno druženje pesnici su nastavili u restoranu “Varoški sokak”,a priređivač antologije je iskoristio ovu priliku da se našali:

–  Nećete mi zameriti da se našalim,ali se zna: gde su pesnici tu je i piće,a gde je piće tu je boemija. A gde je boemija,e tu su dobre pesme! – rekao je Timotijević.

Direktor biblioteke Dragan Barjaktarević naglasio je da je knjiga nastala i da se promoviše povodom Drainčevih književnih susreta,kao i da je najznačajnija stvar na ovogodišnjim Susretima,upravo činjenica da se u okviru događaja promovišu čak tri knjige.

Izdavač antologije “Duše topličkih pesnika” je Narodna biblioteka “Rade Drainac”.

 

 

Veličina slova: