Prijem za mlade i dobre fudbalere
18. marta 2016.
Održana sednica SO Prokuplje
22. marta 2016.
Prikaži sve

Prevencija rane udaje Romkinja


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 „Rana udaja-rani brakovi“,tema je tribine koja je danas održana u Prokuplju,u organizaciji Udruženja građana“ Ternipe“    iz Pirota,uz podršku  kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije.

Projekat je namenjen prevenciji rane udaje romskih devojčica,a realizuje se u Prokuplju,Bujanovcu,Vranjskoj Banji i Surdulici.

 romi%20prevencija%20braka2 romi%20prevencija%20braka

-U okviru projekta organizovane su radionice čije su učesnice bile mlade Romkinje. Cilj nam je da razgovaramo i podignemo svest o ovoj pojavi koja je uzrok  narušavanja mentalnog i fizičkog zdravlja romskih devojčica,kao i uzrok neobrazovanja i  teškog položaja ove populacije,kazala je  predsednica „Ternipe“,Radmila Nešić .

Predstavnik centra za socijalni rad ,Miša Ilić je istakao da   se njihove službe susreću sa ovim problemom,ali da u Prokuplju ovo nije tako učestala pojava. Centar u ovakvim slučajevima  ima savetodavnu ulogu i ostvaruje saradnju sa drugim  institucijama,   nadležnim za rešavanje ovakvih problema.

Jedna od njih je i Dom zdravlja Prokuplje,ispred koje je na tribini govorila dr Olivera Ranđelović,ginekolog.

Prema njenim rečima,rana udaja ,rana trudnoća i rađanje ostavlja posledice po  fizičko i mentalno zdravlje .  Punoletstvo je vreme kada je žena u svakom pogledu sposobna za brak i rađanje,  jer se fizički razvoj reproduktivnih organa   završava od 18. do 21. godine. Česte komplikacije i spontani pobačaji nastaju  usled rane trudnoće kod Romkinja koje se udaju i sa 13-14 godina,što ostavlja mnoge posledice po zdravlje i majke i deteta.Ona je takođe istakla da  mlade romkinje,koje rano                  stupaju u brak i rađaju,dolaze najčešće iz seoskih sredina,gde je je tradicija i neobrazovanost glavni uzrok ovog problema.

 . 

Veličina slova: