Kонцерт пијанисткиње Марије Тимотијевић
4. јула 2014.
Девети “ Топлички сабор вишњара“
8. јула 2014.
Прикажи све

Превентивне мере заштите од пожара


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

  

vezba%20gasenje%20sumskog%20pozara%206       vatrogasci

У летњим месецима  повећана је опасност од пожара на отвореном,а најчешћи узроци су људски немар и високе температуре.

У циљу  заштите од шумских пожара и пожара на отвореном простору,припадници Одељења за ванредне ситуације у Прокупљу одржали су састанке са представницима месних заједница и секретарима стручних служби  МЗ,на којима су  презентоване превентивне и оперативне мере заштите .

 Састанци су одржани током јуна месеца у Прокупљу,Куршумлији и Блацу,у сарадњи са представницима „Србијашуме“,Одељења за пољопривреду и Министарства за пољопривреду,водопривреду и шумарство,на којима су стручњаци из ових области говорили о стању заштите од пожара ,са акцентом на контроли,надзору и учешћу месних заједница и локалног становништва у спровођењу мера заштите.

Из Одељења за ванредне ситуације у Прокупљу истичу да је неопходно да у периоду повећене опасности од пожара,када су екстремно високе температуре,  у  заштити учествују сви,почев од представника месних заједница који ће у директном контакту са становништвом  утицати на спровођење превентивних мера заштите.

Посебну пажњу треба обратити на места  на којима су могући пожари у летњим месецима,а то су неуређене  ливаде,дивље депоније,воћњаци,шуме и житна поља.

Према подацима Одељења за ванредне ситуације у Прокупљу,током прошлог лета на територији Топличког округа забележено је  200 пожара на отвореном простору ,  у којима је захваћено око 800 хектара површине. Од тог броја,на територији општине Прокупље било је око 100 пожара ,2 лица су задобила повреде од пожара на отвореном,док није било смртно страдалих.

Једна од превентивних мера заштите  су и плакати који су постављени на видна и прометна места у свим општинама,насељима и месним заједницама,који упозоравају становнике на опасност од настанка и ширења пожара Забрањено је спаљивање стрних усева,,смећа и биљних остатака на отвореном простору,а за непоштовање забране ,законом о заштити од пожара прописане су новчане казне у износу до 50.000 динара.

letak%20zabrana%20paljenja%20doc

 
Величина слова: