Koncert pijanistkinje Marije Timotijević
4. jula 2014.
Deveti “ Toplički sabor višnjara“
8. jula 2014.
Prikaži sve

Preventivne mere zaštite od požara


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

  

vezba%20gasenje%20sumskog%20pozara%206       vatrogasci

U letnjim mesecima  povećana je opasnost od požara na otvorenom,a najčešći uzroci su ljudski nemar i visoke temperature.

U cilju  zaštite od šumskih požara i požara na otvorenom prostoru,pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Prokuplju održali su sastanke sa predstavnicima mesnih zajednica i sekretarima stručnih službi  MZ,na kojima su  prezentovane preventivne i operativne mere zaštite .

 Sastanci su održani tokom juna meseca u Prokuplju,Kuršumliji i Blacu,u saradnji sa predstavnicima „Srbijašume“,Odeljenja za poljoprivredu i Ministarstva za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo,na kojima su stručnjaci iz ovih oblasti govorili o stanju zaštite od požara ,sa akcentom na kontroli,nadzoru i učešću mesnih zajednica i lokalnog stanovništva u sprovođenju mera zaštite.

Iz Odeljenja za vanredne situacije u Prokuplju ističu da je neophodno da u periodu povećene opasnosti od požara,kada su ekstremno visoke temperature,  u  zaštiti učestvuju svi,počev od predstavnika mesnih zajednica koji će u direktnom kontaktu sa stanovništvom  uticati na sprovođenje preventivnih mera zaštite.

Posebnu pažnju treba obratiti na mesta  na kojima su mogući požari u letnjim mesecima,a to su neuređene  livade,divlje deponije,voćnjaci,šume i žitna polja.

Prema podacima Odeljenja za vanredne situacije u Prokuplju,tokom prošlog leta na teritoriji Topličkog okruga zabeleženo je  200 požara na otvorenom prostoru ,  u kojima je zahvaćeno oko 800 hektara površine. Od tog broja,na teritoriji opštine Prokuplje bilo je oko 100 požara ,2 lica su zadobila povrede od požara na otvorenom,dok nije bilo smrtno stradalih.

Jedna od preventivnih mera zaštite  su i plakati koji su postavljeni na vidna i prometna mesta u svim opštinama,naseljima i mesnim zajednicama,koji upozoravaju stanovnike na opasnost od nastanka i širenja požara Zabranjeno je spaljivanje strnih useva,,smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru,a za nepoštovanje zabrane ,zakonom o zaštiti od požara propisane su novčane kazne u iznosu do 50.000 dinara.

letak%20zabrana%20paljenja%20doc

 
Veličina slova: