Техничка школа отворила врата основцима
15. маја 2017.
Година успеха
17. маја 2017.
Прикажи све

Презентовани потенцијали Прокупља и Топлице


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

sajam%20prva

Општина Прокупље организовала је одлазак пољопривредника многих прокупачких села и саветодаваца Пољопривредне стручне службе на 84. Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду. На овој највећој пољопривредној манифестацији у југоисточном делу Европе своје производе изложило је 1.500 излагача из Србије и 60 земаља света.

Штандове ПСС и прокупачких пољопривредника разгледали су начелник Топличког управног округа Небојша Вукадиновић и заменик председника Општине Прокупље Мирољуб Пауновић.

Захваљујући Министарству пољопривреде и заштите животне средине Србије прокупачка ПСС презентовала је пољопривредне потенцијале Топлице.

sajam%202-2

– Изузетно је значајно што су се на овој највећој пољопривредној смотри  овог дела Европе многобројни посетиоци могли упознати са пољопривредним потенцијалима  Прокупља,Блаца,Житорађе и Куршумлије. Топлица је пољопривредни крај и позната по производњи вишње,шљиве и поврћа,изјавио је Вукадиновић и додао да је значајно да су се пољопривредници упознали са новим технологијама.

Он је истакао да је добро што је велики број младих пољопривредника био присутан на сајму и што су се упознали са многим новинама у различитим областима пољопривреде.

– Општина Прокупље,као и сваке,тако је и ове године организовала обилазак Сајма пољопривредника који обрађују више од 10 хектара земље и који су се определили да се активно баве пољопривредом.Ово је прилика да се они упознају са научним достигнућима и најновијим технологијама,изјавио је Пауновић додавши да је изузетно значајно што су саветодавци ПСС говорили о пољопривредним потенцијалима наше општине.

sajam%203-2

Према његовим речима добро је што су на штанду ПСС били изложени производи Љубинка Васиљевића из Горње Речице који се бави органском производњом,а на штанду Привредне коморе Србије власник фирме  “BOKI food” из Доње Топонице Дејан Јоксимовић изложио широк асортиман својих производа.

– Општина Прокупље је воћарски крај. По производњи квалитетне облачинске вишње налази се на првом,а шљиве сорте стенлеј на трећем месту у Србији. Присуство на сајму искоришћено је и да се потенцијални инвеститори и купци из земље и иностранства упознају са могућностима улагања у Топлицу,рекао је Пауновић истакавши опредељење локалне самоуправе на развоју и унапређењу пољопривреде.

В. Д. директора ПСС Прокупље Жарко Копривица и саветодавци Душка Петровић,Снежана Јовић,Маринко Јовичић и Игор Петровић захвалили су се локалној самоуправи што им је омогућила одлазак у Нови Сад.

sajam%204-2

Посетиоце штанда они су упознали са пољопривредним потенцијалима све четири општине Топличког округа и могућностима унапређења пољопривредне производње и примени нових стандарда и технологија у области воћарства,ратарства и сточарства.

-За сваку похвалу је опредељење локалне самоуправе да на значајним привредним манифестацијама,као што је Међународни сајам пољопривреде,присуствују млади који су се определили да остану на селу и баве се пољопривредном производњом. Присуство на сајму  највише смо искористили за разгледање пољопривредних машина и опреме за прераду воћа,поврћа,млека и млечних проивода,изјавио је двадесетпетогодишњи инжењер за заштиту биља  Милош Малетић,који обрађује 20 хектара земље,и осамнестогодишњи ученик Пољопривредне школе Радош Јовановић Сеља Душан Малетић из села Мршељ.

Међународни сајам пољопривреде  посетили су професори и ученици Пољопривредне школе.            

sajam%205-2  

Величина слова: