Prodajna izložba i promocija knjige
23. oktobra 2015.
Nagrađeni literarci u Grčkoj
27. oktobra 2015.
Prikaži sve

Projekat EU Evropa za građane


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Kocevje%205 Kocevje%202 

U sklopu Programa Evropske unije Evropa za građane Opština Kočevje iz Slovenije od 23. do 25. oktobra realizovala je projekat pod nazivom Rasprava o građanskom učešću u EU. Osim delegata Opštine Kočevje,u realizaciji projekta učestvovale su i delegacija Opštine Prokuplje iz Srbije,Raba iz Hrvatske i Doline iz Italije. Jedan od ciljeva ovog Programa je promocija građana u razvoju EU,vrednosti i osećaj pripadanja samoj Uniji.

Tokom trodnevnog trajanja susreta održane su i radionice iz oblasti ekonomije i turizma,obrazovanja,društva i kulture. Predstavnici sve četiri opštine izneli su svoja iskustva i planove o razvoju i unapređenju pojedinih oblasti života od interesa za građane u lokalnim samoupravama.

Gradonačelnik Opštine Kočevje dr Vladimir Prebilič,koji je redovni profesor na Fakultetu za društvene oblasti Univerziteta u Ljubljani,govorio je o radu organa Evropske unije,značaju pripadnosti država,regija i opština  velikoj porodici Unije,načinima finansiranja i teškoćama koje su prusutne u funkcionisanju samoih organa Unije.

Kocevje%203

– Svoja iskustva o tome šta je Opština Kočevje trabalo da u svom domenu uradi da bi realizovala mnoge projekte koji se finansiraju iz fondova Evropske unije,rado ćemo preneti rukovodstvu pobratimljene Opštine Prokuplje. Povelja o bratimljenju,u to vreme Mesne zajednice Kočevje i Opštine Prokuplje potpisana je 17. novembra 1982. godine. Zašto u protekle 33 godine nije bilo više kontakata i susreta delegacija dveju opština,nije mi poznato. Ono što treba sada da uradimo jeste da ti susreti budu češći kako bi se ostvarili obostrani interesi,izjavio je Prebilič i naglasio da su oni spremni da pruže svoja iskustva i teškoće koje su morali da prevaziđu u pravljenju mnogih projekata i  realizaciji istih koji se finansiraju iz fondova Evropske unije.

Gradonačelnik je posebno naglasio da su predstavnici sve četiri opštine iz Slovenije,Srbije,Hrvatske i Italije razmenili iskustva o radu svojih lokalnih samouprava i da su najbolji ambasadori svojih zemalja u isticanju vrednosti članstva u EU. 

Predsednik Skupštine opštine Prokuplje Radoslav Mihajlović naglasio je da je dobro što je prokupačka delegacija prisustvovala realizaciji ovakvog jednog projekta u Kočevju.

 Kocevje%204 Kocevje%201

– Dobro je što je bratska Opština Kočevje organizovala i realizovala projekat Rasprava o građanskom učešću u EU u kojem su učestvovali i predstavnici prokupačke opštine, Slovenije,Italije i Hrvatske koji su već članice EU. Naša delegacija aktivno je učestvovala u radu tri radionice. Stručnjaci iz raznih oblasti razmenili su iskustva o svom radu i naglasili da se saradnja treba nastaviti i produbiti,izjavio je Mihajlović i dodao da saradnja bratskih Opština Kočevje i Prokuplja treba da bude češća.

On je naglasio da će im dobro doći iskustva o prilagođavanju i primeni standarda EU koje je morala da ispuni Opština Kočevje.

– O tome kako funkcionišu organi EU,načinu finansiranja projekata iz fondova EU,realizaciji i utroška sredstava mogli smo se upoznati na predavanju kojem je održao sam gradonačelnik dr Vladimir Prebilič,rekao je predsednik Mihajlović i dodao da iskustva opština koje se nalaze u Uniji treba iskoristiti kako bi se izbegle greške koje su oni imali ka putu u EU.

Uspostavljeni su mnogi kontakti sa predstavnicima drugih delegacija,razmenjena iskustva o radu i dogovoreni susreti za naredni period. Tokom trodnevnog boravka delegacije su posetile Pokrajinski muzej u Kočevju,obišli Institut za očuvanje kulturne baštine Koprivnik,posetili Kraljicu Roga i druga znamenita mesta opštine.

Put,boravak i učešće prokupačke delegacije,kao i ostalih učesnika u potpunosti je finansirala Evropska unija.  

Veličina slova: