Велика научна журка у Плочнику
19. маја 2016.
Maрија Тимотијевић очарала Прокупчане
23. маја 2016.
Прикажи све

Прокупачки пољопривредници на Сајму пољопривреде


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

sajam1

 

 У Новом Саду је од 14. до 20.маја одржан 83. Међународни сајам пољопривреде на којем су своје производе изожили  близу 1.500 излагача из Србије и 60 земаља Европе и света. Партнер највеће пољопривредне манифестације у овом делу Европе била је Италија.

Овогодишњи сајам отворио је председник Републике Србије Томислав Николић који је истакао да је пољопривреда изузетно важна привредна  грана у којој је запослен велики број наших грађана и која из године у годину остварује суфицит у спољнотрговинској размени са иностранством.

Министарка за пољопривреду и заштиту животне средине Снежана Богосављевић Бошковић нагласила је да је неопходно стално улагати у пољопривредну производњу како бисмо имали модеран и динамичан пољопривредни сектор,заснован на знању и већој конкурентности,као у развијеним земљама Европе.

Међу многобројним посетиоцима сајма били су и пољопривредници Општине Прокупље.

sajam2 sajam3

Захваљујући локалној сампуправи пољопривредници из Доње Стражаве,Мађара,Горње Трнаве,Мале Плане и других прокупачких села имали су јединствену прилику да се упознају са домаћим и светским новитетима у области хране,пољопривредне механизације и опреме,заштитних средстава,сточарске производње и друге опреме која се користи у пољопривредној производњи.

Руководилац Одељења за пољопривреду Општине Прокупље Срђан Стаменковић рекао је да је локална самоуправа и ове,као и претходних година,омогућила бесплатан одлазак пољопривредника на Међународни сајам пољопривреде у Новом Саду.

– Ове године сајам је посетио већи број младих људи који се баве пољопривредом. Сајам је јединствена прилика на којем су они могли да виде и да се упознају са најновијим достигнућима у области пољопривредне производње. На многобројним штандовима они су могли да  виде домаће и светске готове прехрамбене производе,механизацију и прикључне машине,богат сточни фонд и другу опрему која се на директан и индиректан начин користе у области пољопривреде,рекао је Стаменковић и додао да су прокупачки пољопривредници сајам искористили и за размену искустава са многобројним произвођачима хране и пољопривредне опреме.

sajam4 sajam5

Захваљујући локалној самоуправе на сајму је први пут био и млади 18-годишњи пољопривредник из Доње Стражаве Андрија Милорадовић који је истакао да је задовољан оним што је видео на многобројним штандовима.

– На сајму сам највише разгледао пољопривредне машине и опрему која се користи у пољопривреди. Импресиониран сам оним што сам видео и чуо од многобројних промотера на штандовима. Сматрам да би млади пољопривредници што више требали да посећују овакве манифестацији и из разлога што ту много тога могу да виде и науче,рекао је Милорадовић и додао да је ово била јединствена прилика да види бика званог Кокан чија тежина износи 1.600 килограма.

Без обзира што је при крају четворогодишљег школовања 19-годишњи Никола Ђорђевић из Баботинца,који обрађује скоро осам хектара земље,искористио прилику да посети новосадски Сајам пољопривреде.

– Осим механизације,посетио сам штандове на којима су били изложени производи од воћа,као и штандове на којима је била изложена опрема и заштитна средства намењена воћарској и ратарској производњи,изјавио је он.

Ни овај,као и претходни сајмови,није могао проћи без присуства фирме Боки-фоод  из Доње Топонице код Прокупља,власника Дејана Јоксимовића. На заједничком штанду са општинама Ниша и Пирота били су изложени многобројни производи ове фирме.

– Захваљујући начелнику Управе за пољопривреду и развој села града Ниша Саше Стоиљковића и ове године многобројни домаћи и страни посетиоци могли су да се увере у висок квалитет производа који се производе у мојој фирми. Током седмодневног трајања сајма успостављени су и контакти са потенцијалним купцима,а обновљена и проширена сарадња са постојећим,изјавио је Јоксимовић и додао да је имао и многобројне сусрете са стручњацима и професорима научних и високообразовних институција и установа.

Међународни сајам пољопривреде посетили су професори,ученици и студенти Пољопривредне школе Радош Јовановић-Сеља и Високе пољопривредно-прехрамбене школе струковних студија Прокупља.

 

  

 

Величина слова: