Топлица под контролом
13. марта 2016.
Федес у априлу
15. марта 2016.
Прикажи све

Прокупчани на пољопривредном мини-сајму


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 Протеклог викенда у Блацу је одржана привредна манифестација под називом Топлички дани пољопривреде. На овом,другом по реду мини-сајму пољопривредника,коју је организовала Општина Блаце и Регионална привредна комора Ниша,присуствовали су многобројни произвођачи пољопривредних машина,заштитних средстава,хране,комерцијалних банака са југа Србије,као и  пољопривредници из Блаца,Прокупља,Куршумлије,Сврљига,Ниша,Житорађа,Крушевца,Дољевца и других градова.

Многобројни посетиоци обишли су штандове произвођача хране,кућне радиности,трактора и других прикључних машина.

Председник Општине Блаце Иван Бургић рекао је да они желе да ојачају и усаврше пољопривредну производњу у Топлици и да је локална самоуправа ове године за подстицај развоја пољопривреде планирала да издвоји 23 милиона динара.

blace1    

– Добро је што се једна оваква пољопривредна манифестација одржава у Топлици. Многобројни посетиоци су видели нове тракторе и друге пољопривредне машине и  упознали са могућностима њихове куповине,готове пољопривредне производе многих произвођача,а присуствовали су и стручним предавањима,рекао је директор Пољопривредно стручне службе Прокупља Александар Радуловић.

Током трајања манифестације одржана су и многобројна предавања. Саветодавац за воћарство у Пољопривредно стручној служби Прокупља Дејан Тонић говорио је о органској производњи,а саветодавац за заштиту биља  Снежана Јовић о примени заштитних средстава у пољопривреди.

blace%202

– У последње време шире се површине које производе производе без примене хемијских средстава. За органску производњу неопходно је додатно знање и успостављање сарадње са верификованим установама које контролишу ту производњу,рекао је Тонић и додао да се органски пољопривредни  производи све више траже на иностраном тржишту.

Саветодавац за заштиту биља Снежана Јовић нагласила је да се примена хемисјких средстава код нас не врши под надзором стручњака.

– Неконтролисана примена заштитних средстава у пољопривреди је евидентна. Због тога је неопходно да се она врши под надзором стручњака како би се избегле нежељене последице,изјавила је она и нагласила да је у органској производњи забрањена примена хемијских средстава.

 

  

Величина слова: