Успех гимнастичара Топличанина
27. новембра 2014.
Дани меда Прокупље 2014.
1. децембра 2014.
Прикажи све

Прокупчанину златна медаља са ликом Николе Тесле


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSCN6168

На Међународном фестивалу иновација,знања и стваралаштва Тесла фест,који је одржан половином октобра у Новом Саду,Прокупчанин Славиша Страхинић  освојио је златну медаљу са ликом Николе Тесле и златну плакету Светске организације за интелектуалну својину.

Значајна признања међународног жирија додељена су овом младом проналазачу за  иновацију покретног ергономског носача десктоп рачунара.

У знак подршке и захвалности за његов рад и представљање Општине Прокупље на  скупу младих научника,заменик председника Општине Прокупље Илија Ђедовић уручио му је пригодне поклоне.

– Изузетна ми је част и задовољство што је наш суграђанин добитник оваквих међународних признања. Надамо се да ће му овај проналазак омогућити да обезбеди сталне приходе,као и да напредује у даљем стваралаштву,рекао је Ђедовић.

Сам назив ове иновације,Ергономски носач десктоп рачунара,довољан је да збуни лаика и не говори много о чему се заправо ради,али већ на први поглед се види да је реч о практичном изуму. То је,заправо,конструкција која омогућава коришћење рачунара у лежећем,седећем и стојећем положају,а потпуно је прилагођена људском телу. Како нам је објаснио идејни творац Славиша Страхинић,циљ је да се штетне последице седења за рачунаром потпуно елиминишу.

– Дуготрајно седење је најпогубније за здравље кичме. Тако,на пример,ако особа седи усправно,притисак на њена крста и дискусе је 140 килограма,а када је савијена чак 175. Приликом стајања тај притисак је око 75 килограма мањи,а приликом правилног лежања чак 150 килограма,објаснио је изумитељ.

Овај проналазак,према речима Страхинића,изузетно је значајан за особе са инвалидитетом,болесне,старе и све оне кориснике рачунара који су везани стално или привремено за постељу.

Иначе,овај млади проналазач је дипл. правник без запослења. Каже да има пуно идеја,али му недостају материјална средства или финансијска подршка институција,како би их реализовао и преточио у практичну употребу.    

Величина слова: