Изабрани најбољи спортисти
18. децембра 2016.
Свакодневна брига о најугроженијима
20. децембра 2016.
Прикажи све

Промовисан први „Топлички зборник“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

TZbornik%201 TZbornik%202 

У издању Историјског архива „Топлица“ и Народног музеја Топлице промовисан је први број часописа за друштвено-хуманистичке науке „Топлички зборник“. За његову промоцију данашњи дан је изабран из симболичног разлога,јер је 1887. године баш на Светог Николу завршено вишегодишње ропство под Турцима,односно Прокупље је ослобођено од турске власти.

– Идеја за настајање оваквог једног зборника постоји већ дуже време. Његово публиковање јесте плод вишегодишње амбиције да Топлица добије научно препознатљив часопис,рекао је представљајући први број „Топличког зборника“ директор Историјског архива „Топлица“ Милан Стојановић.

Он је додао да је опредељење уредништва и чланова редакционог одбора по питању карактера часописа било да зборник буде отворен за шири круг научних дисциплина и истраживача из поља друштвено-хуманистичких наука.

– Отуд се већ у првом броју налазе радови који се тичу историје,лингвистике и архивистике. У наредним бројевима на страницама овог часописа наћи ће се и студије,чланци,прилози,критике,прикази и осврти из области археологије,историје,уметности,демографије,етнологије,филозофије,социологије и осталих области,истакао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић.

На промоцији првог броја „Топличког зборника“ уредништво је најавило да има намеру да часопис излази једном годишње,те је већ овом приликом  позвало све заинтересоване да документованим радовима помогну да се научно расветли и истражи прошлост,али и анализира садашњост,као и поставе питања и понуде одговори који би можда помогли у пројектовању будућности нашег краја. 

TZbornik%204 TZbornik%205

Величина слова: