Topličanin poražen u derbiju
19. septembra 2016.
Abrašević za prokupačku publiku
21. septembra 2016.
Prikaži sve

Protosinđel Serafim o „Jogi i pravoslavlju“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

             serafim joga%20i%20pravoslavlje                                                                                                         

  U okviru duhovnih razgovora,koje crkva Sveti Prokopije organizuje sa Narodnim muzejom Toplice,gostovao je iguman manastira Divljane protosinđel Serafim.

On je govoreći o „Jogi i pravoslavlju“ rekao da je joga,kao i bilo koja druga budistička ili hinduistička vežba neprihvatljiva.

-Kroz meditiranje se čovek oseća opuštenije,jer na trenutak pobegne od svojih problema,ali to je samo varka koja vodi u ponor. Isto tako je i sa kompjuterskom igricom ili španskom serijom. Reč je o obmanama koje pojačavaju egoizam i podsvesno priželjkuju smrt,ja to znam jer sam se bavio time. Samo istinsko pokajanje može da rastereti i spasi čoveka. U pravoslavlju se ne koristimo lažima i praznim obećanjima,već predstavljamo život kakav jeste,istakao je protosinđel Serafim.

On je dodao da hrišćanstvo kao vera propoveda sjedinjavanje s bogom,a sva druga učenja u centru pažnje imaju samo pojedinca.

-Niko sem hrišćana nema pokajanje,a mi se kroz njega uzdižemo. Nigde sem u pravoslavlju čovek nije ličnost,naglasio je protosinđel Serafim.

Kroz analizu svih zapadnih sekti,budizma i hinduizma ukazao je na to da su sve one postavile čoveka u centar što je to zapravo razlog koji slabe i neupućene vuče ka njima.

-Takvi obećavaju nemoguće,bave se nevidljivim stvarima i nemaju pokajanje što je osnovna razlika između nas i njih. Ono što je najvažnije,a što ih još razlikuje od nas,jeste da nemaju nikog ko će da dođe i spasi ih,naglasio je iguman manastira Divljane protosinđel Serafim.

Veličina slova: