Почела изградња станова за избеглице
23. октобра 2017.
Додељени сертификати полазницима обуке
25. октобра 2017.
Прикажи све

Радницима понуђена алтернативна решења


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

opstina%20prokuplje

У Програму Владе Републике Србије о неминовном смањењу броја запослених у прегломазном јавном сектору,своје незахвално место и изузетно тешку позицију има и општина Прокупље као резултат прекомерног и неодговорног запошљавања. Истовремено када се то радило,привредни субјекти су систематски уништавани и хиљаде запослених остављани су на рубу егзистенције без икакве наде и понуђених решења. Обзиром да је свуда за напредак друштва,између осталог,потребан и реални однос јавног сектора и привреде која ствара нову вредност од које живе сви,јасно је да се неминовно мора смањити број запослених и тамо где су послодавци држава и локална самоуправа. Циљ је што рационалнија и ефикаснија администрација као истински јавни сервис грађана колико год то у овом тренутку било тешко и болно. Управо зато,спровођење овог процеса предвиђено је за период од неколико година да би се на што је могуће бољи начин реализовао када су у питању људи који су њиме обухваћени. 

 Општина Прокупље вођена свим наведеним чињеницама,максимално се потрудила да квалитетним социјалним програмом и понудом реалних радних места збрине прекобројне у свом јавном сектору,уз чињеницу да ће временом то бити све теже. И уместо да у том процесу сви чинимо све да то буде што безболније по људе,ми имамо на сцени политизацију једног случаја где је интерес запосленог на последњем месту. У првом плану је очигледно прикупљање јефтиних,што политичких што синдикалних,поена појединаца који имају амнезију да су били део узрока проблема. И уместо било какве,реално одрживе понуде,само су збунили госпођу Смерницу Новковић из ТСО – а да се определи за једно од три понуђена нова радна места у складу са њеним квалификацијама. Само зарад злурадих по питању приватног сектора,треба рећи да је једно од понуђених и радно место у јавном сектору где постоји реална потреба и могућност временом као трајно решење. Њена неодлучност очити је израз збуњености изазване инструкцијама наводних душебрижника који никада и нису били у стању да се квалитетно и искрено побрину за неког осим,као и у овом случају,за своје ситне интересе. Дакле,госпођи Новковић је омогућено да настави да ради свој посао на једном од понуђених радних места,без дана прекида у радном стажу и уз максимални износ отпремнине из ТСО – а. Слична решења проблема понуђена су и свим осталим радницима који су обухваћени поступком рационализације. До сада је њих десеторо,од укупно тринаест,прихватило понуду из анкетног листа и потписало споразуме о престанку радног односа уз исплату новчане накнаде која је три пута већа у односу на отпремнине по основу технолошког вишка.

 На крају само треба подсетити да је поступак рационализације у ТСО – у у току и да је њиме предвиђено гашење више радних места и служби,међу којима је и она у  којој је госпођа Новковић. Према речима директора установе поступак ће бити спроведен у складу са Законом уз максимално залагање за све,па и за оне који ће се са истим суочити у неком наредном периоду. Подсећања ради треба рећи и то,да према броју становника и свим осталим параметрима и стандардима,у годинама пред нама неминовност је и даље смањење броја запослених у јавном сектору општине Прокупље.

 

Величина слова: