Бивши радници „Милана Топлице“ код председника
18. фебруара 2015.
Пријављивање траје до 18. марта
20. фебруара 2015.
Прикажи све

„Ратне цртице“ о Церској бици


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

       fica11                   fica22

Под покровитељством Општине Прокупље,а у организацији Уметничке галерије „Фил арт“,у част Дана државности приказан је документарно-играни филм „Ратне цртице“ аутора Зорана Грујића. Пројекцији филма о Церској бици присуствовао је председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић,као и генерал Миле Јелић,командант 3. бригаде Копнене војске,која наставља традицију легендарног Гвозденог пука.

Поздрављајући присутне,председник Пауновић је нагласио да је у Церској бици,као првој великој победи српских војника у Великом рату,почела легенда Другог гвозденог пука,састављеног углавном од Топличана и његовог команданта Миливоја Стојановића Брке,коме је Станислав Бинички после погибије у Колубарској бици посветио чувени „Марш на Дрину“.

– Херојство и јунаштво наших предака остављало је запрепашћење на лицима противника,а нама залог за будућност и борбу за праведан живот и поштен рад,који у овим временима не може без храбрости коју носимо у нашим генима и историјском памћењу,рекао је председник.

– Драго ми је да смо успели да окупимо овако виђено и важно друштво око догађаја који говори о нашој славној ратној историји,рекао је власник Галерије и домаћин,Прокупчанин Божидар Филиповић и додао да је то уједно и најбољи начин да се обележи две године успешног рада прве приватне галерије у граду. Филиповић се на посети захвалио посебно генералу Јелићу и овом приликом уручио му је поклон,уметнички обрађену чауру топовске гранате.

Пре самог почетка пројекције играно-документарног филма „Ратне цртице“,прокупачку публику са детаљима настанка филма упознао је његов редитељ и сценариста Зоран Грујић,истичући велику подршку Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова,огранак у Лозници.

Прича филма је заснована на записима сачуваним у дневнику лозничког свештеника Јована М. Бошковића,који је са војском Србије прешао Албанију и Солунски фронт. Његов ратни дневник објављен је 1932. године у Шапцу,а филм прича о ономе што се десило лозничком одреду и проти као учеснику те битке на Јадру 12. и 13. августа 1914. године.    

Припадници Војске Србије са посебним интересовањем разгледали су колекцију старог оружја и изразили интересовање да то изложе у Клубу Војске у Нишу,како би и Нишлије имале прилику да се упознају са поставком Галерије „Фил арт“.  

     fica33                       fica44

                          

 
Величина слова: