Projekat zapošljava osobe sa invaliditetom
20. avgusta 2015.
Još jedna zbirka umetničkih slika
24. avgusta 2015.
Prikaži sve

Reorganizacija rada u Urgentnom odeljenju


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

bolnica%20dr_Aleksa%20Savic(1) 

Rukovodstvo Opšte bolnice „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju je krajem jula donelo odluku o ukidanju noćnog i nedeljnog rada Odeljenja za prijem,trijažu i zbrinjavanje hitnih stanja.

U vezi reorganizacije rada ovog odeljenja,zbog koje su reagovali prvenstveno korisnici zdravstvenih usluga,menadžment Opšte bolnice je izdao saopštenje u kojem se navode razlozi ovakve odluke.

Do 2009. godine Opšta bolnica u Prokuplju je radila bez odeljenja za prijem,trijažu i zbrinjavanje hitnih stanja,sa dežurnim lekarima na internom odeljenju,odeljenju ginekologije,pedijatrije,neurologije i hirurgije koji su zbrinjavali sve pacijente upućene u Opštu bolnicu.

2009. godine formirano je odeljenje za prijem,trijažu i zbrinjavanje hitnih stanja,a na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje. Od samog osnivanja ovog odeljenja pri Opštoj bolnici u Prokuplju,u ovom odeljenju su angažovana 2 lekara – specijalisti urgentne medicine,jedan lekar je tada bio na specijalizaciji iz urgentne medicine (sada specijalista) i 5 mladih lekara opšte prakse. Od osnivanja odeljenja lekari iz ovog odeljenja su angažovani i u interhospitalnom transportu pacijenata.

Vremenom su lekari opšte prakse ,angažovani u odeljenju za prijem,trijažu i zbrinjavanje hitnih stanja,upućivani na potrebne specijalizacije. Dva lekara su započela i specijalizaciju iz urgentne medicine.

Institut za javno zdravlje je sagledao stanje u organizaciji rada u ovom odeljenju i ustanovio da je nemoguće sa tri doktora specijaliste organizovati 24-časovno radno vreme ,te je menadžment bolnice bio prinuđen na napravi reorganizaciju rada u ovom odeljenju,a na osnovu mišljenja Instituta za javno zdravlje. Institut za javno zdravlje je dao predlog za prelazno rešenje u vidu uključivanja lekara specijalista interne medicine,hirurgije i neurologije na zbrinjavanju hitnih stanja u periodu od 20č-07č.

Ovim je obezbeđen stalni,brzi i stručni prijem hitnih slučajeva,za razliku od doskorašnje prilično komplikovane i dugotrajne procedure. Za interhospitalni transport pacijenata sada je zadužena služba anestezije i reanimacije ,na čelu sa načelnikom te službe dr S.Nikolićem. Ubuduće će interhospitalni transport pacijenata obavljati pet anesteziologa ,sa radnim iskustvom od 10-30 godina,uz pomoć troje specijalista urgentne medicine. Smatramo da je na ovaj način obezbeđen kvalitetan i stručan transport pacijenata ka zdravstvenim ustanovama tercijarnog nivoa,navodi se u saopštenju  .

 

Veličina slova: