Министар уручио „Драинца“ Данојлићу
29. августа 2017.
Награђена збирка „Азбука чула“
31. августа 2017.
Прикажи све

Скулптура у служби историје


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

izlozba%20g1 izlozba%20g2

У галерији „Божа Илић“ отворена је изложба „Скулптура у служби историје“- дела Народног музеја из Београда. Изложена дела представљају догађаје и личности које су мењале ток наше историје. Аутор изложбе је музејски саветник  Вера Грујић.

-Пред вама су личности које су обележиле нашу историју,а то су и историјске теме које су нас храбриле и бодриле. Ова изложба јесте заправо својеврсна визуелна артикулација историје,рекла је  директорка Народног музеја у Београду Бојана Борић Брешковић.

izlozbag3 izlozbag4

Изложена остварења – скулптуре и рељефи настајала су у деценијама стицања самосталности и државног утемељења у Србији током последњих деценија 19. и првих 20. века.

"Оно што је куриозитет јесте да публика има прилику да види неке од првих радова наших школованих вајара,који су по први пут доступни нашој јавности",наглашава Брешковић.

izloyba%20g5 izlozba%20g6

Поставку чине дела мајстора скулптуре попут  Јовановића,Убавкића,Роксандића,Росандића,Мештровића.

Истовремено,селекција дела из Народног музеја представља богатство стилских разноврсности уметности наше скулптуре – од класицизма до сецесије.

Изложбу „Скулптура у служби историје“ у галерији „Божа Илић“ отворила је већница за културу у Општини Прокупље Милица Ерић.

 

Величина слова: