Ministar uručio „Drainca“ Danojliću
29. avgusta 2017.
Nagrađena zbirka „Azbuka čula“
31. avgusta 2017.
Prikaži sve

Skulptura u službi istorije


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

izlozba%20g1 izlozba%20g2

U galeriji „Boža Ilić“ otvorena je izložba „Skulptura u službi istorije“- dela Narodnog muzeja iz Beograda. Izložena dela predstavljaju događaje i ličnosti koje su menjale tok naše istorije. Autor izložbe je muzejski savetnik  Vera Grujić.

-Pred vama su ličnosti koje su obeležile našu istoriju,a to su i istorijske teme koje su nas hrabrile i bodrile. Ova izložba jeste zapravo svojevrsna vizuelna artikulacija istorije,rekla je  direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković.

izlozbag3 izlozbag4

Izložena ostvarenja – skulpture i reljefi nastajala su u decenijama sticanja samostalnosti i državnog utemeljenja u Srbiji tokom poslednjih decenija 19. i prvih 20. veka.

"Ono što je kuriozitet jeste da publika ima priliku da vidi neke od prvih radova naših školovanih vajara,koji su po prvi put dostupni našoj javnosti",naglašava Brešković.

izloyba%20g5 izlozba%20g6

Postavku čine dela majstora skulpture poput  Jovanovića,Ubavkića,Roksandića,Rosandića,Meštrovića.

Istovremeno,selekcija dela iz Narodnog muzeja predstavlja bogatstvo stilskih raznovrsnosti umetnosti naše skulpture – od klasicizma do secesije.

Izložbu „Skulptura u službi istorije“ u galeriji „Boža Ilić“ otvorila je većnica za kulturu u Opštini Prokuplje Milica Erić.

 

Veličina slova: