Nagrada „Drainac“ Nedeljkoviću i Borisavljeviću
25. avgusta 2015.
Završena sanacija seoskih puteva
27. avgusta 2015.
Prikaži sve

Smanjena stopa nezaposlenosti

 zaposljavanje

Nezaposlena lica će u ovoj godini imati više šansi za zaposlenje, jer je Nacionalna služba za zapošljavanje izdvojila znatna sredstva za  realizaciju aktivnih mera zapošljavanja,u okviru kojih su i raspisani javni pozivi nezaposlenima i poslodavcima.

Prema podacima NSZ filijala Prokuplje,na teritoriji Topličkog okruga  evidentirano je preko 15.000 nezaposlenih lica.  Za prvih šest meseci u ovoj godini,broj nezaposlenih je  smanjen za 546 lica,odnosno  3,44%. Najviše je nezaposlenih u Prokuplju,47%,Kuršumliji 21%,Žitorađi 19% ,11%.Blacu.

–  U cilju smanjenja nezaposlenosti,izdvojena su sredstva za  sprovođenje aktivnih mera zapošljavanja i to za samozapošljavanje,gde je zaposleno 62 lica, kao i poslodavcima za otvaranje i opremanje novih radsnih mesta,gde je zaposleno 53 lica.U toku je  zaključivanje ugovora sa sa poslodavcima,što znači da će   97 lica sa evidencije nezaposlenih dobiti posao ,kao i 44 invalidna lica,istakla je savetnik za zapošljavanje NSZ filijala Prokuplje,Ljiljana Stojanović.

 U okviru programa „Stručna praksa“,  do sada je zaposleno   62 lica,a  predviđeno je da do kraja godine bude  još sredstava za prvo zaposlenje.

-Sve navedene mere zapošljavanja finansira isključivo NSZ  iz republičkog budžeta. U toku je javni poziv poslodavcima za zapošljavanje koje zajedno finansiraju lokalne samouprave i  NSZ. U  Blacu je raspisan javni poziv za samozapošljavanje i javne radove,U Prokuplju za javne radove i u Kuršumliji za samozapošljavanje,kazala je Stojanović i dodala da će  do kraja godine ove mere zapošljavanja biti realizovane,što  će u odnosu na prošlu godinu,znatno smanjiti stopu nezaposlenosti u Toplici.

 

Veličina slova: