Производи органске производње имају тржиште
3. фебруара 2017.
Донација ЕУ Пољопривредној школи
7. фебруара 2017.
Прикажи све

Срби на филму у Великом рату


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 filmarhiv film%20arhiv2

У Народном музеју Топлице  данас је отворена изложба „Србија и Срби на филму у Првом светском рату“,коју је организовао Историјски архив Топлице,у оквиру програма обележавања стогодишњице Топличког устанка.

Отварању изложбе присуствовали су представници Југословенске кинотеке и аутори изложбе Александар Ердељановић и Божидар Марјановић,представници локалне самоуправе,као и директори установа културе у Прокупљу.

-Циљ изложбе је приказивање кинематографских документарних остварења везаних  за Србију,српски народ и српску војску у Првом светском рату. Изложба  се састоји из три дела,први је хронолошки и садржи све снимке,како домаћих сниматеља,тако савезничких и оних из окупаторских земаља. Други део изложбе садржи српске теме и трећи говори о Србима у светском филму. Реч је о редитељима,глумцима,  сценаристима,који су за време Првог светског рата наступали у страним кинематографијама,изјавио је аутор,Александар Ердељановић .

film%20arhiv4 film%20arhiv5

Према његовим речима,изложбу прати  и филмски програм,тако ће четири филма  бити приказана  у Прокупљу у оквиру обележавања 100 година од Топличког устанка.

Испред Општине Прокупље присутне је поздравила и изложбу отворила чланица Већа задужена за културу,Милица Ерић.

-Окупили смо се данас у помен стогодишњице Топличког устанка,са циљем да се подсетимо страдања наших предака,који су дали живот бранећи свој праг и своју отаџбину. Захваљујући њима,ми данас газимо слободним тлом.

Топлички устанак подигнут је 1917. године. То је био српски устанак против бугарске и аустроугарске окупације за време Првог светског рата и једини устанак у поробљеној Европи. Окупатор је у Србији становништво подвргао економској експлоатацији,уништио културна добра,забранио ћирилицу и вршио насилну мобилизацију над српским становништвом. Све са циљем како би сломио свест народа о самосталној држави. Међутим,српски народ,непоколебљив и поносан,није се дао поразити,те стога подиже Топлички устанак на челу са Костом Војиновићем и Костом Пећанцем. Топлички устанак однео је бројне жртве. За време борбе и после гушења устанка,окупатори су убили око 20. 000 мушкараца,жена и деце.

film%20arhiv3

 Данас,после 100 година од Топличког устанка,још увек на души стоји отисак тешке окупаторске чизме,који ни данас а ни за још стотина година неће избледети. Наша морална обавеза је да не дозволимо да голгота српског народа оде у заборав и да јуначки дух наших предака заувек остане понос нашег поколења,казала је већница Ерић,подсетивши на  херојски отпор српског народа .

fil%20marhiv%206 film%20arhiv7

Посетиоцима изложбе приказан је филм снимљен поводом обележавања 10. годишњице Топличког устанка у Прокупљу. Била је то прилика да се подсетимо на изглед нашег града пре 90 година.

Ова изложба и филмови о Србији и Србима остају светао пример пожртвовања и истинољубља људи који су их стварали у једном од најтежих периода историје двадесетог века.

 

Величина слова: