Proizvodi organske proizvodnje imaju tržište
3. februara 2017.
Donacija EU Poljoprivrednoj školi
7. februara 2017.
Prikaži sve

Srbi na filmu u Velikom ratu


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 filmarhiv film%20arhiv2

U Narodnom muzeju Toplice  danas je otvorena izložba „Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu“,koju je organizovao Istorijski arhiv Toplice,u okviru programa obeležavanja stogodišnjice Topličkog ustanka.

Otvaranju izložbe prisustvovali su predstavnici Jugoslovenske kinoteke i autori izložbe Aleksandar Erdeljanović i Božidar Marjanović,predstavnici lokalne samouprave,kao i direktori ustanova kulture u Prokuplju.

-Cilj izložbe je prikazivanje kinematografskih dokumentarnih ostvarenja vezanih  za Srbiju,srpski narod i srpsku vojsku u Prvom svetskom ratu. Izložba  se sastoji iz tri dela,prvi je hronološki i sadrži sve snimke,kako domaćih snimatelja,tako savezničkih i onih iz okupatorskih zemalja. Drugi deo izložbe sadrži srpske teme i treći govori o Srbima u svetskom filmu. Reč je o rediteljima,glumcima,  scenaristima,koji su za vreme Prvog svetskog rata nastupali u stranim kinematografijama,izjavio je autor,Aleksandar Erdeljanović .

film%20arhiv4 film%20arhiv5

Prema njegovim rečima,izložbu prati  i filmski program,tako će četiri filma  biti prikazana  u Prokuplju u okviru obeležavanja 100 godina od Topličkog ustanka.

Ispred Opštine Prokuplje prisutne je pozdravila i izložbu otvorila članica Veća zadužena za kulturu,Milica Erić.

-Okupili smo se danas u pomen stogodišnjice Topličkog ustanka,sa ciljem da se podsetimo stradanja naših predaka,koji su dali život braneći svoj prag i svoju otadžbinu. Zahvaljujući njima,mi danas gazimo slobodnim tlom.

Toplički ustanak podignut je 1917. godine. To je bio srpski ustanak protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata i jedini ustanak u porobljenoj Evropi. Okupator je u Srbiji stanovništvo podvrgao ekonomskoj eksploataciji,uništio kulturna dobra,zabranio ćirilicu i vršio nasilnu mobilizaciju nad srpskim stanovništvom. Sve sa ciljem kako bi slomio svest naroda o samostalnoj državi. Međutim,srpski narod,nepokolebljiv i ponosan,nije se dao poraziti,te stoga podiže Toplički ustanak na čelu sa Kostom Vojinovićem i Kostom Pećancem. Toplički ustanak odneo je brojne žrtve. Za vreme borbe i posle gušenja ustanka,okupatori su ubili oko 20. 000 muškaraca,žena i dece.

film%20arhiv3

 Danas,posle 100 godina od Topličkog ustanka,još uvek na duši stoji otisak teške okupatorske čizme,koji ni danas a ni za još stotina godina neće izbledeti. Naša moralna obaveza je da ne dozvolimo da golgota srpskog naroda ode u zaborav i da junački duh naših predaka zauvek ostane ponos našeg pokolenja,kazala je većnica Erić,podsetivši na  herojski otpor srpskog naroda .

fil%20marhiv%206 film%20arhiv7

Posetiocima izložbe prikazan je film snimljen povodom obeležavanja 10. godišnjice Topličkog ustanka u Prokuplju. Bila je to prilika da se podsetimo na izgled našeg grada pre 90 godina.

Ova izložba i filmovi o Srbiji i Srbima ostaju svetao primer požrtvovanja i istinoljublja ljudi koji su ih stvarali u jednom od najtežih perioda istorije dvadesetog veka.

 

Veličina slova: