Документарни филм о Плочнику
25. јануара 2016.
Родна равноправност у медијима
27. јануара 2016.
Прикажи све

Старе сеоске куће кроз историју


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Graditelji%20seoskih%20kuca%201

У галерији Народног музеја Топлице промовисана је књига “Старе сеоске куће и њихова типологија у oпштини Житорађа”,ауторки Ксеније Буњак и Ксеније Булатовић.

У руралним срединама у Србији живи 50 одсто становништва,од којих 20 одсто живи од пољопривреде. Ови подаци говоре о великом потенцијалу и развојном ресурсу српског села,речено је на промоцији.

Говорећи о старим сеоским кућама и њиховој типологији у општини Житорађа,Ксенија Буњак је нагласила да су грађевине сведоци историје,обичаја и традиције народа једне средине.

– Најважнији друштвени фактори који су утицали на развој сеоске архитектуре били су историјско-политички чиниоци,структура породице,миграција становништва,развој саобраћаја и инфраструктуре. Сеоска архитектура се дуго развијала спонтано. Локално становништво представљало је њене творце и градитеље. Сеоска архитектура настајала је и мењала се уз друштвене и друге промене,изјавила је дип. архитекта Ксенија Буњак и додала да истраживања,која су они имали у сеоским срединама,отварају питања како усмерити развој руралног подручја уз ослонац на обнову и заштиту градитељског фонда.

По њеном мишљењу једна од могућности обнове и заштите градитељског фонда јесте развој сеоског туризма.

– Данас се све више говори о проблемима са којима се сусрећу села и рурална подручја у урбанизованом и глобализованом свету. Сама књига указује на богато градитељско наслеђе,демографске,економске и друге проблеме са којима се суочава данашње село,истакла је она и додала да би поједине сеоске куће,које се могу уврстити у градитељско наслеђе,требало реконструисати и санирати и претворити у мале музеје или објекте намењене развоју сеоског туризма.

Ауторке књиге Старе сеоске куће и њихова типологија у општини Житорађа Ксенија Буњак и Ксенија Булатовић дипломирале су на Архитектонском факултету у Београду,радиле и сарађивале са многим научним институцијама и установама у земљи и иностранству,објавиле много стручних радова,аутори су многих пројеката из области архитектуре,а учествовале су и на многим изложбама и конференцијама у земљи и иностранству.

Graditelji%20seoskih%20kuca%202

Величина слова: