Појачана дежурства на рекама и језерима
12. децембра 2014.
Промоције књига у Библиотеци и Музеју
16. децембра 2014.
Прикажи све

Старо и нестало воће Србије


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

    vockice                    vockice1

У Народном музеју Топлице отворена је изложба Природњачког музеја из Београда,под називом „Старо и нестало воће Србије“,аутора биолога Александре Савић. Директорка Народног музеја Топлице Јулка Кузмановић Цветковић изразила је задовољство због гостовања ове изложбе и сарадње са музејом из Београда.

– У природи,сеоским окућницама и воћњацима,али и на нашим пијацама,данас је веома тешко видети многе сорте воћа које су наши преци користили за исхрану. Иако ретке,старе сорте јабука,крушака,шљива још увек се могу пронаћи на подручју целе Србије као појединачна стабла или у мањим засадима,у долинама река и на обронцима планина,али и у воћњацима заљубљеника,рекла је ауторка изложбе Александра Савић.

Она је говорила о важности гајења воћа у баштама и двориштима како не би нестале аутохтоне сорте воћа са нашег подручја,јер се сматра да су многе сорте и настале са наших простора,нпр. шљива ранка,шљива драгачевка.

– Многе старе сорте које треба да негујемо јер су наше богатство нестале су,а веома је важно да их имамо. Још давне 1921. године било је 150 сорти јабука,а данас их има свега педесетак. Оне нестају,јер се људи не баве гајењем,већ им је лакше да их купе,истакла је Савић.

Осим значаја у људској исхрани,преради и изради многих предмета,аутохтоно воће је део природног пејзажа нашег села,чиме улепшава и обогаћује руралне пределе. Старо воће је део наше нематеријалне баштине,традиције,обичаја и наслеђа,као и нашег културног идентитета. Део тог националног блага прикупља се,обрађује и чува у Збирци воћа у Природњачком музеју у Београду.

– Изложба „Старо и нестало воће Србије“ приређена је са циљем да се представи богатство,лепота и разноврсност аутохтоног воћа наших крајева,које је потребно и даље бележити,истраживати,користити,али и сачувати,закључила је ауторка Александра Савић.

Љубитељи природе,узгајивачи воћа,али и сви заинтересовани ову изложбу могу погледати до краја јануара у галерији Народног музеја Топлице.  

Величина слова: