Наставља се традиција Фонда за таленте
1. јуна 2017.
Одржана седница СО Прокупље
5. јуна 2017.
Прикажи све

Стручни тим за заштиту жртава насиља


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

bolnica

Општа болница „Др Алекса Савић“ у Прокупљу,именовала је Стручни тим за заштиту и поступање са женама које су изложене насиљу,са циљем што ефикаснијег деловања и збрињавања жртава насиља.

Стручни тим је формиран с обзиром да је од 1. јуна  2017. године почела примена  новог Закона о спречавању насиља у породици,према којем „свако мора без одлагања да пријави полицији или јавном тужиоцу насиље у породици или непосредну опасност од насиља.“

snjezana%20arsic

-У претходним годинама у прокупачкој болници је просечно евидентирано 15 жена као жртве породичног насиља. Несумљиво да је тај број значајно већи,али из различитих разлога жртве нису евидентиране. Најчешћи разлог је страх од могућих последица и молба саме жртве да се случај не пријави,што говори о недовољно развијеним ресурсима за помоћ и заштиту жена жртава насиља“,изјавила је директор Опште болнице др Сњежана Арсић.

Због тога није довољно само пријавити случај породичног насиља,већ је једнако важно развијати ресурсе у заједници за подршку жртвама насиља. Осим тужилаштва и полиције,важна је улога Центра за социјални рад,невладиних организација,отварање сигурних кућа,добра информисаност и подршка свих чланова  заједнице.

-Очекујемо да ће Општа болница „Др Алекса Савић“ у наредном периоду обавити друштвени задатак који пред нас поставља Закон о спречавању насиља у породици,али и апелујемо да и остали партнери који су битни као подршка жртвама насиља,буду на висини задатка и у наредном периоду значајно унапреде сопствене могућности подршке жртвама насиља,истакла је Арсић.

Величина слова: