Расподела подстицајних средстава за пољопривреду
8. фебруара 2017.
На Скупштини пчелара уручена признања
10. фебруара 2017.
Прикажи све

Сузбијају рад на црно


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 Шеф Одсека инспекције рада за Топлички управни округ у Прокупљу,Марија Костић рекла је да су током прошле године  највећу пажњу посветили контроли рада на црно.

– Тако је приликом контрола установљено да је чак 171 лице радило без уговора о раду,да би након инспекцијског надзора са 147 њих био закључен уговор о раду. Према њеним речима инспекција је током прошле године извршила 1.321 надзор којим је било обухваћено 22.459 запослених.

inspektorat_02

Из области радних односа у четири општине Топличког управног округа,Прокупљу,Куршумлији,Блацу и Житорађи извршене су  732 контроле, безбедности и здравља на раду 358 ,231 интегрисаних контрола и на захтев странака 111 надзора.

Појачани надзор и примена прописа заштите на раду од стране послодаваца допринела су да током прошле године није евидентиран ни један смртни случај на раду нити колективне повреде на послу.

Инспектори су у претходној години евидентирали 180 повреда на раду,од којих 160 лакших и 20 тежих.

Инспектори су контролисали изложеност радника дуванском диму,равноправност полова у раду,примену  Закона о волонтирању и Закона о спречавању злостављања на раду.

– Инспектори су током прошле године поднели 67 захтева за покретање прекршајног поступка. Од стране Прекршајног суда изречена је 71 новчана казна у износу од 5,27 милиона динара,истакла је Костић и додала да је сарадња са надлежним судским органима,начелником Топличког управног округа Небојшом Вукадиновићем,Полицијском управом Прокупља,Пореском инспекцијом и другима  била изузетно добра.

Превентивним  деловањем,инспектори су допринели стварању позитивне климе у међусобним односима послодаваца и запослених и стицању обостраног поверења ,казала је Костић..

Она је нагласила  да ће и током ове године бити појачан рад инспектора у свим областима,а нарочито у области сузбијања рада на црно и примени прописа из области безбедности и здравља на раду.  

 

 

Величина слова: