Топлички округ нови члан прекограничне породице
22. маја 2015.
Дух народа је у његовој култури
24. маја 2015.
Прикажи све

Свечаност поводом одлуке о братимљењу


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Интонирањем химне Србије и Француске,које је извео хор Гимназије,започео је свечани пријем организован поводом доласка француске делегације и усвајања Одлуке о братимљењу. Свечаности су присустввали и представници свих топличких општина,јавних предузећа,установа,школа,Војске,полиције.

FR17

Председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић је овом приликом госте из Француске даривао пригодним поклонима. Градоначелнику Ги Милеру уручио је уметничку слику и плакету генерала Транијеа,као и икону Светог Прокопија заменику градоначелника Ивици Јовићу. 

FR11 FR12

Француски пријатељи су такође припремили поклоне за домаћине. Градоначелник Епона уручио је грб свог града председнику Пауновићу,књигу у којој је записана цела историја Епона,сувенире са симболима града.

FR13 FR14

Представници Удружења „Србија“ у Епону,Ромео Милошевић и Зоран Кричен су овом приликом поздравили све присутне и изразили велико задовољство због остварења ове вишегодишње идеје.

– Поносан сам што сам данас овде као представник Срба у дијаспори. Удружење у Епону има 450 чланова,надамо се да ћемо ову братску љубав и традицију пренети на будућа поколења,рекао је Кричен,док је Милошевић истакао да је узбуђен и дирнут,посебно када су интониране химне пријатељских народа,Срба и Француза. 

 FR9 FR10

Након свечаног пријема,француска делегација је са домаћинима посетила спомен плочу генерала Транијеа у улици која носи његово име и положила венац. Историчар Дарко Жарић је том приликом прочитао делове из Дневника генерала Транијеа,што је подстакло француског градоначелника да каже „Иако нисмо дошли на коњима као генерал Траније,захвални смо што смо дочекани као он!“   

FR15 FR16 

                                                                     

Величина слова: