Obeležen Dan primirja u Prokuplju
12. novembra 2014.
Beseda o Velikom ratu
14. novembra 2014.
Prikaži sve

Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv šećerne bolesti,Dom zdravlja Prokuplje organizovao je akciju provere vrednosti šećera u krvi,koja će biti sprovedena u prostorijama Narodne kancelarije u Novom naselju 14. novembra od 9 do 12 časova.  

– Ovo je prilika da građani provere vrednost šećera u krvi,kao i da od stručnog tima dobiju informacije o ovoj bolesti,koja u svetu sve više uzima maha,kazala je portparol Doma zdravlja Ljubica Stanković i istakla da su ovakve akcije pokazale da se visok nivo šećera javlja i kod osoba koje nikada nisu bolovale od dijabetesa.

– U cilju ranog otkrivanja ove bolesti,nastojaćemo da što češće organizujemo ovakve akcije,jer kao neotkrivena i nelečena bolest,dijabetes polako,ali sigurno dovodi do smrtnog ishoda,rekla je Stanković.

Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti 14. novembar,izabran je u čast rođendana Frederika Bantinga,koji je zajedno sa Čarlsom Bestom prvi izložio ideju koja je dovela do otkrića insulina 1921. godine.

U Srbiji preko 600.000 osoba boluje od dijabetesa,što je 8,2 odsto stanovništva. Ipak,ohrabruje činjenica da se primenom preventivnih intervencija,dobrom kontrolom bolesti i unapređenjem kvaliteta zdravstvene zaštite,obolevanje i umiranje od dijabetesa može smanjiti.   

merenje-secera-u-krvi 

Veličina slova: