Обележен Дан примирја у Прокупљу
12. новембра 2014.
Беседа о Великом рату
14. новембра 2014.
Прикажи све

Светски дан борбе против шећерне болести


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Поводом обележавања Светског дана борбе против шећерне болести,Дом здравља Прокупље организовао је акцију провере вредности шећера у крви,која ће бити спроведена у просторијама Народне канцеларије у Новом насељу 14. новембра од 9 до 12 часова.  

– Ово је прилика да грађани провере вредност шећера у крви,као и да од стручног тима добију информације о овој болести,која у свету све више узима маха,казала је портпарол Дома здравља Љубица Станковић и истакла да су овакве акције показале да се висок ниво шећера јавља и код особа које никада нису боловале од дијабетеса.

– У циљу раног откривања ове болести,настојаћемо да што чешће организујемо овакве акције,јер као неоткривена и нелечена болест,дијабетес полако,али сигурно доводи до смртног исхода,рекла је Станковић.

Светски дан борбе против шећерне болести 14. новембар,изабран је у част рођендана Фредерика Бантинга,који је заједно са Чарлсом Бестом први изложио идеју која је довела до открића инсулина 1921. године.

У Србији преко 600.000 особа болује од дијабетеса,што је 8,2 одсто становништва. Ипак,охрабрује чињеница да се применом превентивних интервенција,добром контролом болести и унапређењем квалитета здравствене заштите,оболевање и умирање од дијабетеса може смањити.   

merenje-secera-u-krvi 

Величина слова: