Испуњени услови за полагање возачких испита
27. октобра 2017.
Мајстори за славске колаче
31. октобра 2017.
Прикажи све

Тешка година за пчеларе


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

pcelariii 

Удружење пчелара Пчелицакао и у предходних једанаест,и ове године организовало је продајну изложбу меда и пчелињих производа. На овој јединственој манифестацији,поред пчелара из Прокупља,присуствовали су и представници из Лесковца који су пчеларима понудили  своје различите производе неопходне за добру и квалитетну производњу меда.

Председник удружења,које има око 80 чланова,Вукић Јоксимовић рекао је да је прошла година била лоша за пчеларе,а да је ова била још тежа.

– Кишовито време и мраз у фазама цветања и вишемесечна суша нанеле су велике штете пчеларима. Прокупачки пчелари због тога нису могли да покрију ни основне трошкове овогодишње производње,изјавио је он и додао да се у пчелињацима појавила болест америчка куга и вароза”.

Он је прокупачким пчеларима  препоручио да сваку сумњу на било какву болест у пчелињацима пријаве ветеринарским станицама или Ветеринарском институту у Нишу како би се спречило њихово ширење.

– Без обзира на многобројне апеле,прописе и молбе самих пчелара неконтролисано и нестручно третирање довело је до угинућа великог броја пчела у пчелињим друштвима,изјавио је Јоксимовић додавши да  током предстојећег зимског периода треба предузети све неопходне мере како би се сачували пчелињаци.

– Пчеларством се бавим више од 50 година. Било је лоших година,али ова је била најтежа. Без обзира на ову чињеницу љубав према пчеларству је нешто што се само пожелети може и због тога  ћу и даље наставити да се бавим овим послом,рекао је Божидар Војиновић и додао да је у интересу и пчелара и воћара да међусобно сарађују.   

Величина слова: