Шанса за средњошколце и професоре
23. фебруара 2017.
Свечана академија у част топличким устаницима
26. фебруара 2017.
Прикажи све

„Топлички устанак 1917.-100 година после“


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

naucni%20skup naucni%20skup2

 Народни музеј Топлице,Институт за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије и Историјски архив Топлице,уз финансијску помоћ Министарства културе и информисања Републике Србије,заједничким снагама су успели да после 20 година поново организују Међународни скуп посвећен Топличком устанку,под називом „Топлички устанак 1917.- 100 година после“. На њему ће учествовати 40 еминентних историчара из наше земље и света.

-Припала је велика част и нашој установи и  граду да угостимо историчаре из Републике Србије,Републике Бугарске,Руске федерације,Републике Српске,енглеске професоре који раде на универзитетима у Уједињеним арапским емиратима и Ирској и српске професоре који раде у Хонг Конгу и Вијетнаму. Такође нам је част што су наши гости стручњаци из престижних научних и културних институција у Србији,Института за стратегијска истраживања Министарства одбране,Факултета за међународну политику и безбедност,Академије за националну безбедност,Института за савремену историју Србије,Института за политичке студије Србије,Института за новију историју Србије,Филозофског факултета у Приштини,Педагошког факултета у Сомбору. Са нама су и историчар помоћник покрајинског секретара за културу АП Војводине,наше колеге из Завичајног музеја у Параћину,Жупском Александровцу и Алексинцу,као и Историјских архива у Врању и Пироту и историчари Ниша,Лесковца,Јагодине и Београда,рекао је отварајући Међународни скуп,који ће трајати наредна два дана у Народном музеју Топлице историчар кустос Дарко Жарић.

naucni%20skup3

Учесници скупа су истакли да су ратници из Топличког устанка и 8.767 убијених Срба  заслужили да им се на овај начин одуже. Ушећем на овом скупу и презентацијом  радова историчари ће дати допринос обележавању стогодишњице Топличког устанка.

-Многе војске,непозване и недобронамерне су вековима пролазиле овим крајем,освајале га и рушиле. Остајали су ожиљци да становнике подсећају на оно што је некад било. У зборнику који ћемо објавити након овог скупа покушаћемо да осветлимо неке детаље из устанка који нису добро обрађени. Само оно што је записано остаће као трајни траг  у сећању једног народа. Објављивањем  у зборнику сачуваћемо од заборава,а оно што је већ заборављено биће записано,нагласио је историчар и директор установе која је домаћин овог скупа  Дарко Жарић.

-Научни скуп је увод у оно што трајно остаје иза њега,а то је обично зборник радова,који касније бива објављен. Учесници скупа ће  моћи да се осврну на овај сусрет у Прокупљу,на размену ставова и мишљења са колегама историчарима,јер рад на историји је колективни посао. Нико не може да обухвати целокупну историју,свако се бави  својом темом,које често једна другу допуњују. Оно што је најважније јесте стављање Топличког устанка у међународном контексту. Значи шта је значио у ширем контексту Првог светског рата,места Србије у у њему,савезничких планова,врховне команде на Солунском фронту. То су само неке од тема о којима ће говорити историчари овог скупа,истакао је др Дмитар Тасић из Београда.

Он је истакао да је циљ овог скупа да се покаже да историја није црно-бела,а да је сам Топлички устанак важан не само за Топлицу већ и целу Србију.

Неки од учесника скупа „ Топлички устанак 1917- 100 година после“су  др Николај Александрович Копилов доцент на Катедри историје Дипломатске академије МИП Руске федерације,др Јарослав Валеријанович Вишњаков професор на Катедри историје Дипломатске академије МИП Руске федерације,професор др Драган Симеуновић Факултет политичких наука Универзитета у Београду и вд директор Академје за националну безбедност,др Милан Терзић Институт за стратегијска истраживања Министарства одбране Републике Србије из Београда.

  

Величина слова: