Изложен велики асортриман производа
30. јуна 2017.
Уловљен сом капиталац у Топлици
4. јула 2017.
Прикажи све

Топличким херојима у част


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

guslari1

Поводом обележавања 100. година Топличког устанка Народни музеј Топлице и Народна библиотека Раде Драинацорганизовали су Гусларско вече на којем су наступили најпознатији гуслари из Србије и Прокупља.

Многобројној прокупачкој публици у Дому културе представили су се гуслари Драшко Малиџан и Петар Шишовић вишеструки победници на многим такмичењима и мајстор за израду гусала Драгић Бугарин из Београда.

guslar2 guslar3 

Својим свирањем и песмама публици су се представили гуслари родом из Куршумлије Никола Мојсиловић и Ненад Вукашиновић,као и прокупачки млади гуслари Милош Гашевић и Милош Стојановић.

– Манифестације посвећене обележавању стогодишњице Топличког устанка планиране су током целе године. Својим наступом гуслари су свирањем и песмом говорили о знаним и незнаним јунацима Топличког устанка,изјавио је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић и додао да се у наредном периоду у музејима у Новом Саду,Нишу и Врању планирају организовати изложбе посвећене овом значајном историјском догађају.

guslar4 guslar5

– Свирањем на народном инструменту и стиховима желимо да сачувамо од заборава многе наше народне песме. Традиција,култура,обичаји и догађаји преносе се и наступом гуслара,изјавио је један од најбољих гуслара Србије Петар Шишовић истакавши да је добро што су млади почели да свирају на овом инструменту.

– Свирањем на гуслама почели смо пре неколико година. За сваки наш наступ припремамо се стрпљиво и темељно. Да би се отпевала једна песма потребно је много рада и литературе,изјавили су прокупачки гуслари Милош Гашевић и Милош Стојановић који су подвукли да им је аплауз пробирљиве прокупачке публике највећа награда за уложени труд.  

Величина слова: