Izložen veliki asortriman proizvoda
30. juna 2017.
Ulovljen som kapitalac u Toplici
4. jula 2017.
Prikaži sve

Topličkim herojima u čast


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

guslari1

Povodom obeležavanja 100. godina Topličkog ustanka Narodni muzej Toplice i Narodna biblioteka Rade Drainacorganizovali su Guslarsko veče na kojem su nastupili najpoznatiji guslari iz Srbije i Prokuplja.

Mnogobrojnoj prokupačkoj publici u Domu kulture predstavili su se guslari Draško Malidžan i Petar Šišović višestruki pobednici na mnogim takmičenjima i majstor za izradu gusala Dragić Bugarin iz Beograda.

guslar2 guslar3 

Svojim sviranjem i pesmama publici su se predstavili guslari rodom iz Kuršumlije Nikola Mojsilović i Nenad Vukašinović,kao i prokupački mladi guslari Miloš Gašević i Miloš Stojanović.

– Manifestacije posvećene obeležavanju stogodišnjice Topličkog ustanka planirane su tokom cele godine. Svojim nastupom guslari su sviranjem i pesmom govorili o znanim i neznanim junacima Topličkog ustanka,izjavio je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić i dodao da se u narednom periodu u muzejima u Novom Sadu,Nišu i Vranju planiraju organizovati izložbe posvećene ovom značajnom istorijskom događaju.

guslar4 guslar5

– Sviranjem na narodnom instrumentu i stihovima želimo da sačuvamo od zaborava mnoge naše narodne pesme. Tradicija,kultura,običaji i događaji prenose se i nastupom guslara,izjavio je jedan od najboljih guslara Srbije Petar Šišović istakavši da je dobro što su mladi počeli da sviraju na ovom instrumentu.

– Sviranjem na guslama počeli smo pre nekoliko godina. Za svaki naš nastup pripremamo se strpljivo i temeljno. Da bi se otpevala jedna pesma potrebno je mnogo rada i literature,izjavili su prokupački guslari Miloš Gašević i Miloš Stojanović koji su podvukli da im je aplauz probirljive prokupačke publike najveća nagrada za uloženi trud.  

Veličina slova: