Турнир у малом фудбалу
17. јула 2013.
Предавање о Светом Прокопију
19. јула 2013.
Прикажи све

Трагом римских терми


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Народни музеј Топлице је поводом обележавања градске славе Св. ПрокoпијеТрагом римски организовао предавање на тему „Римске терме у порти Цркве Светог Прокопија у светлу Миланског едикта.“ О овој теми говорила је музејски саветник,археолог и директор Народног музеја Топлице Јулка Кузмановић Цветковић. Она се осврнула на ископавања која су обављена 2008. године,када су откопани остаци античких купатила и терме,за које се претпоставља да су изграђене у првом веку нове ере.

– Терме су откривене након што су у порти Цркве Св. Прокопија почели радови на уређењу парохијског дома. Ово откриће веома је значајно за град,јер се захваљујући термама град налази на мапи „Трагом римских терми“,истакла је Јулка Кузмановић Цветковић.

Реч је о полукружним,апсидоликим темељима,највероватније термама везаним за неку важнију,јавну грађевину у некадашњем Хамеуму,станици на Виа Егнатиа,путу који је повезивао данашње градове Ниш и Лјеш.

DSC_0459

Према врло репрезентативној копчи за одећу,тзв. ауцисса фибула,овај локалитет датира с краја првог или почетка другог века нове ере. Истраживањима је доказано да је објекат коришћен доста дуго,јер су у плићим слојевима откопани словенски гробови.

– До ових открића се дошло приликом ископавања темеља за парохијски дом. Ископане терме,остаци посуђа и гробови становника римског Хамеума,као и накит са којим су сахрањени,доказује да су овде народи пролазили и живели од праисторије,нагласила је Цветковићева.

Све драгоцености које се односе на овај локалитет чувају се у згради Народног музеја Топлице.

Још једно предавање,које ће овога пута одржати археолог Мирослава Јоцић,биће одржано вечерас у 19 сати у Народном музеју Топлице,а тема је „Свети Прокопије“. 

DSC_0449

 

Величина слова: