Slikari ovekovečili pejzaže sa Grepca
13. avgusta 2014.
Krenuo otkup šljive
15. avgusta 2014.
Prikaži sve

Tragovima srpske vojske u Prvom svetskom ratu


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSCN5314

„Safari klub“ iz Niša organizovao je istorijsku ekspediciju pod nazivom „Tragovima srpske vojske u Prvom svetskom ratu“. Ekspedicija je 28. juna krenula iz Niša,da bi nakon pređenih skoro 4.000 kilometara 13. avgusta završila na Belom Kamenu kod Prokuplja.

– Na stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata,članovi kluba 28. juna krenuli su iz Niša i preko Beograda,Šapca,Cera,Krupnja,Loznice,Valjeva,Crne Gore,Albanije,Grčke i Makedonije obišli su sva značajnija mesta kojima se kretala srpska vojska tokom Velikog rata. Ovu istorijsku i jedinstvenu ekspediciju završili smo u prokupačkom selu Beli Kamen. Tokom ovog puta upoznali smo se sa mnogim novim detaljima i zapisima o pohodu srpske vojske koji do sada nisu bili poznati,rekao je predsednik „Safari kluba“ iz Niša Vlasta Stanojević. Po njegovim rečima veliku pomoć u realizaciji ovog puta imali su od Opštine Prokuplje i Narodnog muzeja Toplice.

– Od zaposlenih iz Narodnog muzeja u Prokuplju dobili smo mnogo podataka o proslavljenom Drugom gvozdenom puku,koji je bio jedna od najelitnijih i najodlikovanijih jedinica tokom Prvog svetskog rata. Obilazeći mnoga mesta,  videli smo mnoga groblja koja su napuštena i zarasla u korov,rekao je on i dodao da su naišli i na grobove i imena vojnika Drugog gvozdenog puka.

Član Srpsko-ruskog humanitarnog centra koji je stacioniran u Nišu,Mihajlo Šutov rekao je da ruski narod malo zna o stradanjima srpskih vojnika i naroda tokom Prvog svetskog rata.

– Obilazeći mnoga mesta i razgovarajući sa istoričarima iz mnogih muzeja Srbije,Makedonije,Grčke i Crne Gore,saznao sam da su srpski vojnici tokom rata od 1914. do 1918. godine imali velike žrtve i stradanja. Zbog toga se ovi događaji nikada ne smeju zaboraviti,rekao je Šutov.

Član Safari kluba Irena Guganović je nakon pređenog puta rekla da srpski narod treba da gaji “kulturu sećanja“.

– Nakon pređenih skoro 4.000 kilometara i mesta na kojima su vođene bitke,shvatila sam da mnogo toga u knjigama i udžbenicima nedostaje. Velike žrtve su pale da bi se izvojevala sloboda. Golgote koje su doživeli srpski vojnici i narod tokom Prvog svetskog rata nikada ne smeju da se zaborave,rekla je ona.

– Ove godine obeležava se 100. godišnjica Velikog rata,u kome je srpska vojska zavredela epitet junačke,rekao je zamenik predsednika Opštine Prokuplje Ilija Đedović i dodao da je Gvozdeni puk,koga su sačinjavali borci iz Toplice,proglašen za jednu od najelitnijih,najodlikovanijih i najhrabrijih jedinica u istoriji srpskog ratovanja.

Po njegovim rečima žrtve srpske vojske,koje su u odnosu na broj stanovnika bile najveće među saveznicima,obavezuju nas,njihove potomke,a i tadašnje evropske saveznike da to poštuju i nikada ne zaborave.

– Vaš pohod je pomen žrtvama i svim onim vojnicima koji su sa željom u srcu i slobodom u mislima u toj golgoti kroz Albaniju,Makedoniji i Grčku ostavili svoje kosti,rekao je Đedović i zahvalio se članovima „Safari kluba“,na uspešnoj realizaciji ove istorijske ekspedicije duge nekoliko hiljada kilometara.

Istoričar Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju Petko Marjanović rekao je da se Muzej u obeležavanje stogodišnjice početka Prvog svetskog rata uključio pre par godina i da su tim povodom već odradili nekoliko projekata.

– Da sve relevantne činjenice o pohodu Gvozdenog puka nisu poznate govori i ova ekspedicija. Sa članovima „Safari kluba“ dogovorili smo se da Narodnom muzeju Toplice dostave svu dokumentaciju koju su pronašli tokom svoje ekspedicije,rekao je Marjanović.

Veličina slova: