Почаст јунацима слободарске Топлице
26. фебруара 2016.
Дан више за одбојку
1. марта 2016.
Прикажи све

Трајни запис о топличким песницима


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

niski%20kulturni%20centar%20pesme1 

У Нишком културном центру,пред бројним љубитељима писане речи,представљена је антологија „Душе топличких песника“,коју је приредио Ратомир Тимотијевић Тим,рођени Топличанин,који живи у Београду.

Овај сусрет био је прилика да се представе заступљени сатвараоци из ове књиге.

Вече које је било богато музиком,песмом и глумом,отворио је директор Народне библиотеке „Раде Драинац“ Драган Барјактаревић,захваливши приређивачу што је ова књига угледала светлост дана.

Са овим су се сложили и сви топлички ствараоци који су пред нишком публиком казивали своје објављене песме из поменуте антологије.

Ово је књига на коју се чекало пуне три деценије,а својим обимом и бројем заступљених песника,она је досада најсвеобухватнија књига која третира топличку поезију.

Као приређивач и финансијер овог књижевног подухвата потписује се Ратомир Тимотијевић Тим,док је уредник био Драган Огњановић.

niski%20kulturni%20centar%20pesme

Књига представља изузетну хрестоманију топличких песника и сачињена је из три дела. Првим делом обухваћени су преминули песници,другим песници који живе и стварају у Топлици,а трећим топлички ствараоци у расејању.

-После десетогодишњице дружења са песницима топличким и добитницима Драинчеве награде из земље и окружења,сазрела је идеја да за будућа покољења оставим трајан траг са тих дружења. Последица тога је ова књига коју сам ја са љубављу приредио,истакао је Тим.

Имена 77 песника,чији су стихови записани у овој антологији остаће као трајан запис о њима и времену у којем су живели и писали своју поезију.

Антологија „Душе топличких песника“ према мишљењу уредника Драгана Огњановића,јесте једна од најважнијих топличких књига и њена појава представља изузетан културни подухват. Она ће деценијама бити кључни извор сазнававања чињеница о топличким песницима и сведочанство о уметничким висинама које су досегли.

Поред песника,у овој музичко-поетској вечери,учествовали су и глумци позоришта „Хистрион“ Мирољуб Мировић Фацир и Небојша Миленковић Јумба,говорећи стихове песника заступљених у антологији,али и Драинчеве песме.

 

Приређивач антологије „Душе топличких песника“Ратомир Тимотијевић Тим је овом приликом учесницима овог књижевног сусрета,поклонио по један примерак ове књиге. 

Величина слова: