Počast junacima slobodarske Toplice
26. februara 2016.
Dan više za odbojku
1. marta 2016.
Prikaži sve

Trajni zapis o topličkim pesnicima


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

niski%20kulturni%20centar%20pesme1 

U Niškom kulturnom centru,pred brojnim ljubiteljima pisane reči,predstavljena je antologija „Duše topličkih pesnika“,koju je priredio Ratomir Timotijević Tim,rođeni Topličanin,koji živi u Beogradu.

Ovaj susret bio je prilika da se predstave zastupljeni satvaraoci iz ove knjige.

Veče koje je bilo bogato muzikom,pesmom i glumom,otvorio je direktor Narodne biblioteke „Rade Drainac“ Dragan Barjaktarević,zahvalivši priređivaču što je ova knjiga ugledala svetlost dana.

Sa ovim su se složili i svi toplički stvaraoci koji su pred niškom publikom kazivali svoje objavljene pesme iz pomenute antologije.

Ovo je knjiga na koju se čekalo pune tri decenije,a svojim obimom i brojem zastupljenih pesnika,ona je dosada najsveobuhvatnija knjiga koja tretira topličku poeziju.

Kao priređivač i finansijer ovog književnog poduhvata potpisuje se Ratomir Timotijević Tim,dok je urednik bio Dragan Ognjanović.

niski%20kulturni%20centar%20pesme

Knjiga predstavlja izuzetnu hrestomaniju topličkih pesnika i sačinjena je iz tri dela. Prvim delom obuhvaćeni su preminuli pesnici,drugim pesnici koji žive i stvaraju u Toplici,a trećim toplički stvaraoci u rasejanju.

-Posle desetogodišnjice druženja sa pesnicima topličkim i dobitnicima Drainčeve nagrade iz zemlje i okruženja,sazrela je ideja da za buduća pokoljenja ostavim trajan trag sa tih druženja. Posledica toga je ova knjiga koju sam ja sa ljubavlju priredio,istakao je Tim.

Imena 77 pesnika,čiji su stihovi zapisani u ovoj antologiji ostaće kao trajan zapis o njima i vremenu u kojem su živeli i pisali svoju poeziju.

Antologija „Duše topličkih pesnika“ prema mišljenju urednika Dragana Ognjanovića,jeste jedna od najvažnijih topličkih knjiga i njena pojava predstavlja izuzetan kulturni poduhvat. Ona će decenijama biti ključni izvor saznavavanja činjenica o topličkim pesnicima i svedočanstvo o umetničkim visinama koje su dosegli.

Pored pesnika,u ovoj muzičko-poetskoj večeri,učestvovali su i glumci pozorišta „Histrion“ Miroljub Mirović Facir i Nebojša Milenković Jumba,govoreći stihove pesnika zastupljenih u antologiji,ali i Drainčeve pesme.

 

Priređivač antologije „Duše topličkih pesnika“Ratomir Timotijević Tim je ovom prilikom učesnicima ovog književnog susreta,poklonio po jedan primerak ove knjige. 

Veličina slova: