Mraz naneo velike štete voćnim zasadima
3. maja 2017.
Podrška projektu „Pločnik 90 godina traga“
5. maja 2017.
Prikaži sve

U čast Draincu celodnevni program u Beogradu


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214
dra%20bg
Posle skoro petnaest godina,ovogodišnja 48. književna manifestacija „Drainčevi susreti pesnika“,počela je  polaganjem cveća na Drainčev grob u Beogradu.

Prema rečima direktora prokupačke biblioteke „Rade Drainac“ Dragana Ognjanovića ovom prilikom senima Drainca poklonio se veliki broj pesnika i poštovaoca dela najvećeg topličkog pesnika.

-Tridesetak pesnika,najviše iz Toplice,želelo je da na ovaj način oda počast velikom srpskom pesniku Radu Draincu,u čiju čast se više od pola veka održava pesnička manifestacija. Na 74. godišnjici od njegove smrti na njegovom grobu u Beogradu,pesnici su kazivali stihove posvećene Draincu,a  pesnik Srđan Živković kazivao je njegovu pesmu „Nirvana“,rekao je Ognjanović.

dra%20bg%202

U Udruženju književnika Srbije istog dana antologiju „Drainčevi pesnici 2 (1996.-2016.)“  predstavili su  se Zoran Cvetković,Dragan Ognjanović  i Miljurko Vukadinović. Promociji ove antologije,koja je objavljena u izdanju Narodne bilioteke „Rade Drainac“ prisustvovali su i brojni dobitnici Drainčeve nagrade,među kojima i Zoran Bognar,Aleksandar Jelić Mariokov,Miljurko Vukadinović i Dane Stojiljković. 

drainac%20beograd1

Pesničko druženje nastavilo se u  kući Đure Jakšića gde je održano veče topličkih pesnika na kome je učestvovalo dvadesetak pesnika iz našeg kraja,koji su sebe i svoj rad predstavili stihovima – objasnio je Ognjanović i naveo  da su na pesničkom druženju svoje stihove govorili:  Dane Stojiljković,Milivoje Krstić,Saša Milovanović,Zorica Prentić,Dragan Ognjanović,Srđan Živković i drugi.

-Učešće su uzeli i pesnici iz Beograda,Voja Milić,Bajo Luković,Bogdan Radulović,Slobodan Kanjevac,Miljurko Vukadinović,Ratomir Timotijević Tim. Svojim stihovima predstavio se i Blačanin Nemanja Veljović,Nišlija Dušan Mijajlović Acki i Jovica Đurić,kao i Topličanin koji živi u Švedskoj Mihajlo Vukas,naglasio je Ognjanović.

drainac%20beograd%202

On ističe da je posle  dužeg vremena  zahvaljujući Opštini Prokuplje, organizovano celodnevno pesničko druženje u Beogradu u okviru Drainčevih susreta,što predstavlja i doprinos promociji pesničkog stvaralaštva Toplice i ove manifestacije.

Kao i uvek Topličani,koji nisu zaboravili svoj rodni kraj i njegove ljude,pesnik Ratomir Timotijević Tim i glumica Ljiljana Jakšić,takođe su doprineli i pomogli organizaciji ovogodišnjih Drainčevih susreta,koji su se delom održali u Beogradu.  

drainac%20biblioteka

Program 48. književne manifestacije Drainčevi susreti pesnika nastavljen je u Prokuplju 4. maja,kada su prokupački,ali i školarci iz Žitorađe,Blaca i Kuršumlije,  uživali u stihovima dečijih pesnika Tode Nikoletića,Elizabete Georgijev i Vlaste Cenića.

Drainčevi književni susreti  biće nastavlje sutra,od 17 časova u Narodnom muzeju Toplice,kada će Drainčevu poeziju govoriti Miroljub Mirović Facir. Za muzički deo programa biće zadužen Aleksandar Miljković,a predstaviće se i Poetski teatar Biblioteke. Od 18 časova,takođe u muzeju,na pesničkoj večeri "Generacija 70-tih" učestvuju  Dejan Aleksić ,Alen Bešić ,Gojko Božović,Marijan Čakarević,Petar Matović,Enes Halilović,Jasmina Topić,Daniel Jovanović i Ljubiša Krasić. Na istom mestu od 19 časova i 30 minuta biće održana tribina „Generacija 70-tih- Magistralni tokovi i dometi“,na kojoj učestvuju dr Aleksandar Jerkov i  Jelena Mladenović.

dra%20bg%204

Veličina slova: