Posao za lica sa invaliditetom
19. septembra 2014.
Opština dobila terensko vozilo
22. septembra 2014.
Prikaži sve

U cilju očuvanja kulturnog nasleđa


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

DSCN5630 DSCN5640

Izložba „Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta Kale-Krševica 2001-2011“,koja je otvorena u Narodnom muzeju Toplice,predstavlja rezultate desetogodišnjih istraživanja Narodnog muzeja u Beogradu,Arheološkog instituta SANU i Narodnog muzeja Toplice,na jednom od najznačajnijih lokaliteta u Srbiji.

Otvarajući izložbu posetioce je pozdravio predsednik Skupštine opštine Prokuplje Radoslav Mihajlović,rekavši da je ustanova kulture u kojoj je izložba otvorena jedna od vodećih u gradu,jer organizuje brojna dešavanja u toku cele godine,koja svakako zaslužuju veliku pažnju.

Posebno bih izdvojio važnost arheološkog nalazišta Pločnik, na kome već duži niz godina ekipa stručnih ljudi radi,te se zato nadam da će i Narodni muzej u Beogradu pomoći u pripremanju publikacije i izložbe sa ovog nalazišta,a njemu će se u okviru svojih mogućnosti pridružiti i Opština Prokuplje,rekao je Mihajlović.

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković istakla je ovom prilikom da izložba pokazuje kako se čuva i istražuje naše kulturno nasleđe,a publici je omogućeno da preko fotografija vidi sve što je otkriveno na najvećem grčkom urbanom središtu iz četvrtog veka pre nove ere,koje je do sada otkriveno na tlu Srbije.

DSCN5641 DSCN5631

Tokom protekle decenije otkriven je veliki urbani kompleks,utvrđen antički grad,predgrađe sa brojnim objektima,među kojima i sistem vodosnabdevanja,nepoznat na drugim evropskim lokalitetima,istakla je Brešković naglasivši da su pored Ministarstva kulture radove pomogli Ministarstvo za rad,Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja,kao i Agencija za razvoj Ujedinjenih nacija.    

Ova izložba će, prema rečima jednog od autora muzejskog savetnika u Narodnom muzeju u Beogradu Nenada Radojčića,pružiti mogućnost boljeg razumevanja složenih odnosa na području centralnog Balkana tokom poslednjeg milenijuma pre naše ere.

Izložba „Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta Kale-Krševica 2001- 2011“ prilika je da saznamo kako je izgledalo mesto susreta grčke i keltske kulture,te kako je jedan grad pod vidnim grčkim uticajem nastao,živeo i nestao u varvarskom okruženju. Ona nam omogućava da saznamo šta je sve činilo svakodnevni život stanovnika ovog naselja i šta sve,zahvaljujući arheološkim istraživanjima možemo da naučimo o prošlosti,različitim identitetima i kulturama koje su doprinele da naša svakodnevica izgleda upravo ovako,rekao je Radojčić.

On je dodao da uz pomoć predmeta koje su koristili,zanata kojima su se onda bavili,objekata koje su podizali,razotkrivajući samo segmente dinamične istorije ovih prostora,ova izložba pruža priliku da sagledavajući razumemo,a samim tim i sačuvamo prošlost.

U ime domaćina goste je pozdravila direktorka Narodnog muzeja Toplice Julka Kuzmanović Cvetković,zahvalivši se na prilici da njeni sugrađani vide ovakvu jednu važnu postavku.

Narodni muzej u Beogradu jeste naša matična kuća,zahvaljujući kojoj ljubitelji likovnog stvaralaštva u Prokuplju mogu da vide zanimljive izložbe koje od nje dobijamo. Još jedna stvar koju želim da pomenem,a koja je izuzetno važna,jeste i podrška koju imamo u istraživačkom radu na lokalitetu Pločnik,ali i ostalim lokalitetima u našoj Toplici,podvukla je Cvetković.

Ovom prilikom ona se zahvalila Dušanu Šljivaru,Nenadu Radojčiću i Veri Krstić iz Narodnog muzeja u Beogradu,koji pomažu i pružaju podršku prilikom arheoloških iskopavanja na lokalitetu Pločnik.      

Veličina slova: