Прокупачка публика уживала у филмовима
9. маја 2017.
Хуманост на делу
11. маја 2017.
Прикажи све

У циљу производње квалитетнијег млека


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Саветодавци за сточарство у Пољопривредно стручној служби Прокупља крајем априла кренули су са спровођењем пројекта Министартва пољопривреде и заштите животне средине под називом Повећање квалитета млека применом добре хигијенске праксе на пољопривредним газдинствима.

Пројекат се реализује на газдинствима која имају пет до 15 крава. На подручју прокупачке општине одабрана су газдинства из села Доња Трнава и Мађаре.

savetodavac

– Основни циљ пројекта је едукација сточара који треба да примене добру хигијенску праксу у производњи млека која обухвата хигијену пре,током и после муже,дезинфекцију вимена и апарата за мужу,као и хигијенске поступке код хлађења и чувања млека,изјавила је саветодавац за сточарство Душка Петровић и додала да пројекат треба да се реализује у наредних шест месеци.

Према њеним речима основни проблем у производњи млека код малих и средњих газдинстава су незадовољавајућа хигијена  при мужи крава,као и пропусти приликом хлађења и чувања млека.

– Откупна цена млека тренутно се исплаћује по масној јединици. У наредном периоду она ће се исплаћивати на основу микробиолошких анализа. Због тога је у интересу самих произвођача да што пре примене нове мере у производњи млека,рекла је Петровић.

Саветодавац за сточарство Игор Петровић напомиње да је евидентно да на тржишту има значајних количина сировог млека незадовољавајућег микробиолошког квалитета који се најчешће откупљује код сточара са мањим бројем крава.

– Основа квалитета млека је у примени хигијенских мера током примарне производње. Квалитет сировог млека зависи од здравља животиње,исхране,услова држања,технологије муже,хигијене стаје,опреме и уређаја за мужу,нагласио је Петровић и додао да ће они свакодневно обилазити одабрана газдинства у наредних шест месеци и сточарима давати савете које мере да предузму у циљу производње квалитетног млека. 

krave

Величина слова: