Prokupačka publika uživala u filmovima
9. maja 2017.
Humanost na delu
11. maja 2017.
Prikaži sve

U cilju proizvodnje kvalitetnijeg mleka


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Savetodavci za stočarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Prokuplja krajem aprila krenuli su sa sprovođenjem projekta Ministartva poljoprivrede i zaštite životne sredine pod nazivom Povećanje kvaliteta mleka primenom dobre higijenske prakse na poljoprivrednim gazdinstvima.

Projekat se realizuje na gazdinstvima koja imaju pet do 15 krava. Na području prokupačke opštine odabrana su gazdinstva iz sela Donja Trnava i Mađare.

savetodavac

– Osnovni cilj projekta je edukacija stočara koji treba da primene dobru higijensku praksu u proizvodnji mleka koja obuhvata higijenu pre,tokom i posle muže,dezinfekciju vimena i aparata za mužu,kao i higijenske postupke kod hlađenja i čuvanja mleka,izjavila je savetodavac za stočarstvo Duška Petrović i dodala da projekat treba da se realizuje u narednih šest meseci.

Prema njenim rečima osnovni problem u proizvodnji mleka kod malih i srednjih gazdinstava su nezadovoljavajuća higijena  pri muži krava,kao i propusti prilikom hlađenja i čuvanja mleka.

– Otkupna cena mleka trenutno se isplaćuje po masnoj jedinici. U narednom periodu ona će se isplaćivati na osnovu mikrobioloških analiza. Zbog toga je u interesu samih proizvođača da što pre primene nove mere u proizvodnji mleka,rekla je Petrović.

Savetodavac za stočarstvo Igor Petrović napominje da je evidentno da na tržištu ima značajnih količina sirovog mleka nezadovoljavajućeg mikrobiološkog kvaliteta koji se najčešće otkupljuje kod stočara sa manjim brojem krava.

– Osnova kvaliteta mleka je u primeni higijenskih mera tokom primarne proizvodnje. Kvalitet sirovog mleka zavisi od zdravlja životinje,ishrane,uslova držanja,tehnologije muže,higijene staje,opreme i uređaja za mužu,naglasio je Petrović i dodao da će oni svakodnevno obilaziti odabrana gazdinstva u narednih šest meseci i stočarima davati savete koje mere da preduzmu u cilju proizvodnje kvalitetnog mleka. 

krave

Veličina slova: