Рашчишћени сви путни правци
8. јануара 2017.
Много посла за прокупачку Хитну помоћ
10. јануара 2017.
Прикажи све

У Дому здравља повећан број пацијената


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Veliki-broj-crevnih-infekcija-kod-predskolaca-i-respiratornih-kod-skolaraca-kaze-dr-Verica-Bojcic-Ilic

У прокупачком Дому здравља истичу да је број пацијената на свим одељењима повећан. Учестале су вирусне,респираторне и цревне инфекције.

– На преглед се најчешће  јављају хронични пацијенти због погоршања свог здравственог стања и поред коришћења редовне терапије. У посебну ризичну категорију спадају кардиоваскуларни пацијенти,асматичари и психијатријски болесници. На њих овако ниске температуре посебно лоше утичу,рекла је портпарол прокупачког Дома здравља Марија Стошић.

Она је навела да присуство веће концентрације смога у ваздуху лоше утиче на хроничне болеснике.

-Хладноћа сужава крвне судове што као фактор ризика доводи до озбиљних сметњи код кардиоваскуларних пацијената. Саветује се да старије особе и особе које се теже крећу, као и хронични болесници,било да су респираторни или срчани,посебно буду обазриви. Уколико ипак морају да изађу напоље,обавезно треба да утопле делове тела који су најизложенији хладноћи,а то су стопала,шаке,нос,уши и глава,нагласила је портпарол Дома здравља Стошић.

Према њеним речима  7. јануара на дан Божића,Хитна служба је обавила  58 прегледа,док је у протекла 24 часа,број прегледаних пацијената повећан и износи 71.

Начелник педијатрије Дома здравља др Верица Бојичић Илић поручује родитељима да уколико дете кашље,повремено кија и има благо повишену температуру,сачекају најмање три дана,па ако се симптоми не смире,тек онда доведу дете изабраном педијатру.

-Број респираторних инфекција се повећао у овом периоду. Реч је о такозваним прехладама са високом телесном температуром,кијањем и кашљањем. Грипа има,али спорадично. Јавља се из пуног здравља са повећаном температуром без почетних пропратних симптома,нагласила је начелник педијатрије Верица Бојичић Илић.

Она наводи да постоји и значајан број цревних инфекција,више вирусног типа,које су у овом периоду нешто интензивније у односу на исти месец прошле године,али да су ипак у границама нормале.

-Међу оболелима највише је предшколске деце. Распуст који још траје највероватније је утицао на то да школске деце има мање,што је свакако добро,подвукла је начелник педијатрије др Верица Бојчић Илић.

Пошто се епидемија грипа тек очекује,из прокупачког Дома здравља поручују да се деца правилно хране и не излажу ниским температурама без преке потребе,као и да избегавају затворене просторије у којима се окупља већи број људи.   

Величина слова: