Фудбал: Победник турнира МЗ „Ћићко“
19. јула 2013.
Фудбалери „Топличанина“ напокон крећу са припремoм
25. јула 2013.
Прикажи све

У храму Свети Прокопије одржана славска литургија


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

Поводом обележавања градске славе Свети Прокопије,у истоименом храму у нашем граду празничну литургију служио је преосвећени епископ нишки др Јован. Ову свечаност увеличао је својим учешћем црквени хор Светог Прокопија и Дечији хор Прокупља.

– Ово је најбоља прилика да се изврши смотра хришћанског наслеђа,јер су наши свеци били подвижници и сведоци савести. Такав је био и војник Христов,Свети Прокопије. Тајноводствено долазимо њему и сабирајмо се у овај храм,да би још бољи,осетљивији и рањивији излазили одавде,поручио је окупљеним грађанима у храму Светог Прокопија владика нишки др Јован.

DSC_0761

На овај свети дан владика нишки др Јован рекао је још и то да Србија има велики број светиња и да су се наши преци определили за живот небески.

– Немањићи су ти који су спојили овоземаљски и небески живот. Они су знали да ходају земљом,али и да се држе светог живота. То је прави библијски и косовски завет,нагласио је он.

После служења празничне литургије,владика нишки др Јован је пресекао славски колач,а овогодишњи колачар свештеник отац Лазар Бараћ домаћинство је за следећу годину предао Дејану Лазићу,члану Општинског већа Прокупља.

У знак захвалности што су помогли цркву,ове године по први пут,владика нишки др Јован уручио је грамате. Оне су припали председнику Општине Прокупље др Љубиши Ђурковићу и власнику фирме „ЧИП“ Момчилу Чоловићу.

Захвалнице у име храма Свети Прокопије владика је уручио команданту 3. копнене војске Желимиру Глишићу,за учешће војске у свим свечаностима које је организовала црква,као и команданту пука који баштини херојску традицију „Гвозденог пука“.

DSC_0822 DSC_0826

Ово признање цркве примили су још и начелник ПУ Прокупље Синиша Благојевић,директор Народног музеја Топлице Јулка Кузмановић Цветковић,директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине Општине Прокупље Мирољуб Красић,али и фирме „Тасић Коп“,„Дуња намештај“ и Јавно предузеће „Чистоћа“.

 

У Галерији „Божа Илић“ настављена је свечаност поводом обележавања градске славе уручењем плакете Свети Прокопије овогодишњем лауреату Ратку Зечевићу,али и захвалница које су понели доктор археологије Миљана Радивојевић,магистар историје Радоје Костић,аутор књиге „Топлички витезови“,затим директор Јавног предузећа за заштиту и унапређење животне средине Мирољуб Красић,стонототенисер Милинко Дробњаковић и Жикица Јовановић,пионир филмске продукције у Прокупљу.

Награде је уручио владика нишки др Јован,а потом је изложбу „Детаљи на фрескама Богородице Љевишке“ отворио историчар уметности и управник Галерије фресака у Београду Бојан Поповић.

DSC_0918

 

 

Величина слова: