Грађани о саобраћају у анкети
18. августа 2017.
Пољопривредници користе подстицајна средства
22. августа 2017.
Прикажи све

У Музеју у току дигитализација


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

 muzej%2021_08_%20(1) muzej%2021_08_%202

Међу малим бројем музеја у Србији,на изложби поводом инаугурације председника Републике Србије Александра Вучића,у салону Македонија у Палати Србија уприличена је изложба Народног музеја Топлице. Реч је о најзначајнијим деловима и моментима из збирки са археолошког налазишта Плочник,али и поставке „Топлички устанак 1917“.

– Наш музеј је ове године био у жижи интересовања,јер је значајном поставком обележио 100 година од избијања Топличког устанка,важног историјског датума не само за Топлицу,већ и целу Србију. И не само то,у овој години смо обележили и 90 година од открића археолошког налазишта Плочник,рекао је директор Народног музеја Топлице Дарко Жарић.
Он је додао да су у Палати Србија изложбу о Топличком устанку међународни званичници,а током следећег месеца и шира јавност,могли да виде на пет паноа,а налазиште Плочник кроз 18 предмета.
– Били су изложени изузетни бакарни предмети,по којима је овај наш локалитет надалеко чувен и познат у свету. Међу њима су биле и прелепе посуде и фигурине из Плочника,истакла је археолог у Народном музеју Топлице Јулка Кузмановић Цветковић.
У Народном музеју Топлице наводе да је у увој установи у току процес дигитализације.
– Када су музеји у питању то је свакако потребно,јер све више посетилаца,пре него дођу у музеј желе да се информишу о садржајима које он нуди. Интернет је најбољи начин за то,јер у данашње време чега нема на интернету,то и не постоји,рекао је Жарић и додао да је са математичким Институтом из Београда направљен споразум о сарадњи.
Према његовим речима,Институт је направио пројекат 3Д скенирања најзначајнијих предмета из Плочника,а затим је проширен скенирањем најважнијих предмета из археолошке збирке. У пројекат је укључен и Електронски факултет из Ниша,тако што  њихови стручни сарадници раде виртуелну презентацију поставки Народног музеја Топлице и архео-парка Плочник.
   
Величина слова: