Građani o saobraćaju u anketi
18. avgusta 2017.
Poljoprivrednici koriste podsticajna sredstva
22. avgusta 2017.
Prikaži sve

U Muzeju u toku digitalizacija

 muzej%2021_08_%20(1) muzej%2021_08_%202

Među malim brojem muzeja u Srbiji,na izložbi povodom inauguracije predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića,u salonu Makedonija u Palati Srbija upriličena je izložba Narodnog muzeja Toplice. Reč je o najznačajnijim delovima i momentima iz zbirki sa arheološkog nalazišta Pločnik,ali i postavke „Toplički ustanak 1917“.

– Naš muzej je ove godine bio u žiži interesovanja,jer je značajnom postavkom obeležio 100 godina od izbijanja Topličkog ustanka,važnog istorijskog datuma ne samo za Toplicu,već i celu Srbiju. I ne samo to,u ovoj godini smo obeležili i 90 godina od otkrića arheološkog nalazišta Pločnik,rekao je direktor Narodnog muzeja Toplice Darko Žarić.
On je dodao da su u Palati Srbija izložbu o Topličkom ustanku međunarodni zvaničnici,a tokom sledećeg meseca i šira javnost,mogli da vide na pet panoa,a nalazište Pločnik kroz 18 predmeta.
– Bili su izloženi izuzetni bakarni predmeti,po kojima je ovaj naš lokalitet nadaleko čuven i poznat u svetu. Među njima su bile i prelepe posude i figurine iz Pločnika,istakla je arheolog u Narodnom muzeju Toplice Julka Kuzmanović Cvetković.
U Narodnom muzeju Toplice navode da je u uvoj ustanovi u toku proces digitalizacije.
– Kada su muzeji u pitanju to je svakako potrebno,jer sve više posetilaca,pre nego dođu u muzej žele da se informišu o sadržajima koje on nudi. Internet je najbolji način za to,jer u današnje vreme čega nema na internetu,to i ne postoji,rekao je Žarić i dodao da je sa matematičkim Institutom iz Beograda napravljen sporazum o saradnji.
Prema njegovim rečima,Institut je napravio projekat 3D skeniranja najznačajnijih predmeta iz Pločnika,a zatim je proširen skeniranjem najvažnijih predmeta iz arheološke zbirke. U projekat je uključen i Elektronski fakultet iz Niša,tako što  njihovi stručni saradnici rade virtuelnu prezentaciju postavki Narodnog muzeja Toplice i arheo-parka Pločnik.
   
Veličina slova: