Завршена сезона лова на крупну дивљач
10. фебруара 2016.
Неопходна заштита воћњака
18. фебруара 2016.
Прикажи све

Учесници обуке предложили осам пројeкта


Notice: Trying to get property 'post_excerpt' of non-object in /var/www/vhosts/prokuplje.org.rs/httpdocs/wp-content/themes/betheme/includes/content-single.php on line 214

projekti%20444

У организацији Агенције за регионални развој Словачке,локалне самоуправе и Уније привредника,послодаваца и занатлија топличког региона у Прокупљу је одржана обука за израду пројеката који се финансирају из предприступних фондова Европскe уније.

Обука се врши у склопу реализације Твининг пројеката којег у Србији спроводи Министарство за рад,запошљавање,борачка и социјална питања Републике Србије и Агенција за регионални развој Републике Словачке.

Током дводневне обуке запослени у Општинској управи који раде на пословима израде и имплементације пројеката,финансијским пословима,цивилног сектора и синдиката могли су се упознати са мотодологијама израде пројеката који се финансирају из фондова ЕУ.

– Интересовање и активности учесника обуке премашили су наша очекивања. Јако је битно што су током обуке учесници предложили осам пројеката који могу да се реализују у локалној самоуправи,рекла је шеф Агенције за регионални развој Словачке Љуба Павлова и истакла да су учесници показали велику креативност током обуке.     

Према њеним речима предложени пројекти односе се на преквалификацију и доквалификацију за познате послодавце,из области инфраструктуре,уређење корита реке Топлице,решавање проблема депоније,потенцијалних клизишта,пројекти везани за младе,спорт и друге.

Учесницима обуке показани су примери израде добрих пројеката,као и оних који нису могли да прођу строгу контролу инвеститора.

– У овом периоду када Србија прави кораке ка пријему у Европској унији,јако је битно да учествујемо у обукама и стицању нових знања неопходни за учешће у многим пројектима који се финансирају из фондова ЕУ,изјавио је председник Општине Прокупље Мирољуб Пауновић и додао да би било добро када би оваквих саветовања и обука било што више у наредном периоду.

Председник Уније привредника,предузетника и занатлија топличког региона Звонко Стојиљковић истиче да је неопходно додатно знање  и стална обука наших људи како би се упознали са многим новинама која се примењују у земљама ЕУ.

– Експерти Агенције за регионални развој Словачке у Србији спроводе многе пројекте,као што је и пројекат обуке за израду пројеката по европским стандардима,изјавио је он и додао да су осим ове обуке,током јануара одржане две презентације страних компанија везаних за добијање електричне енергије од отпада.

Стојиљковић посебно наглашава да се ова обука кадрова и презентација пројеката не финансирају из општинског буџета.

     
Величина слова: